Mainos

Asiantuntija: Sikainfluenssan vaaroja liioitellaan

Professori Heikki Peltola Helsingin yliopistosta pitää sikainfluenssan vaaroja liioiteltuina. Radio Novan haastattelema Peltola ei halua vähätellä sikainfluenssan vaaroja, mutta kehottaa ihmisiä pitämään taudin mittakaavan mielessä.

Peltola muistuttaa, että sikainfluenssa ei ole levinnyt niin ärhäkästi kuin hengitystieinfektiot yleensä. Hänen mukaansa myös tilastot osoittavat, että kuolemantapauksia sikainfluenssassa on vähemmän kuin esimerkiksi kausi-influenssassa.

Sikasyntyiseen influenssaan on maailmanlaajuisesti kuollut kaikkiaan noin 6 500 ihmistä.

- Sikainfluenssaan on kuollut hyvin vähän ihmisiä verrattuna esimerkiksi kausi-influenssaan. Suomessa tavallinen kausi-influenssa aiheuttaa 1000 kuolemaa keskimäärin vuodessa, eikä siitä hirveästi kohkata. Meiltä puuttuu vielä 998 kuolemaa, jotta me pääsisimme edes tavallisen kausi-influenssa tasolla kuolemissa mitattuna.

Peltola kuitenkin painottaa, että ikäryhmä on sikainfluenssassa eri kuin kausi-influenssassa.

- Kyllä muutamia kuolemantapauksissa vielä tulee, mutta ei puhettakaan, että mitään tuhansia kuolemia Suomessa tämän taudin takia.

Miksi sitten sikainfluenssa ei tartu iäkkäisiin ihmisiin niin helposti?

- Sitä on tutkittu paljon tämän puolen vuoden aikana. Näyttää siltä, että varsinkin 65-vuotta täyttäneet ihmiset ovat jo kokeneet niin monta tarpeeksi lähellä olevaa virusinfektiota, että sikainfluenssavirus ei kykene puremaan heihin. Kaikki alle 40-luvulla syntyneet ovat hyvin suojassa virukselta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee rokotusta kaikille suomalaisille. Epidemian takia etenkin riskiryhmiin kuuluvien olisi saatava rokotus mahdollisimman pian.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.