Mainos

Asiantuntija: Särkytabletin käyttöön liittyy aina oma riskinsä

Särkylääkkeet saattavat olla osasyyllisinä satoihin kuolemantapauksiin Suomessa.

Lääkealan ja turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ylilääkäri Annikka Kalliokoski ei pidä tietoa mitenkään yllättävänä. Tulehduskipulääkkeiden käyttöön liittyy aina oma riskinsä.

Särkylääkkeissä yleiset lääkeaineet kuten asetyylisalisyylihappo, ibuprofeeni ja ketoprofeeni saattavat altistaa sisäiselle verenvuodolle ja sydäninfarktille.

– Emme tiedä sitä yhteyttä kuitenkaan tarkasti. Yhden kuolemantapauksen kohdalla on ihan mahdoton sanoa särkylääkkeen osuutta, kun yleensä riskitekijöitä on paljon muitakin, sanoo ylilääkäri Annikka Kalliokoski Fimeasta.

Kalliokoski painottaa, että särkylääkkeiden käyttö ei yksin aiheuta esimerkiksi suolistoverenvuotoa. Tällaisella henkilöllä on usein muitakin sairauksia ja lääkitystä.

– Heillä käytössä on usein verenohennuslääkkeitä, masennuslääkkeitä nk. SSRI-lääkkeitä, useaa tulehduskipulääkettä, kortikosteroideja ja niin edelleen, Kalliokoski listaa.

Iäkkäillä paljon riskitekijöitä

– Esimerkiksi iäkkäillä ihmisillä riskitekijöitä on monesti aika paljon. Tuolloin esimerkiksi yksikin pieni lisätekijä eli tulehduskipulääkkeiden käyttö voi aiheuttaa kuoleman, Kalliokoski selvittää.

Kalliokosken mukaan lääkärit ottavat tämän kyllä huomioon lääkkeitä määrätessään.

– Joskus on kuitenkin määrättävä useampia lääkkeitä ja silloin riksi on olemassa.

Suomessa arvioidaan 150–200 henkilön menehtyvän vuosittain tulehduskipulääkkeiden haittavaikutuksiin, jotka kohdistuvat ruoanruoansulatuskanavan yläosaan. Aihetta ei ole tutkittu Suomessa, mutta ulkomaalaisten tutkimusten perusteella tietoja on voitu suhteuttaa Suomen väestöön.

Kalliokosken mukaan särkylääkkeiden käytössä pitää olla varovainen, vaikka lääkkeitä ei käyttäsikään runsaita määriä.

– Moni ei ymmärrä, että esimerkiksi flunssalääkkeessä on jo tulehduskipulääkettä, vaan ottaa vielä erikseen tulehduskipulääkkeen, Kalliokoski huomauttaa.

Aiheesta kertoi ensimmäisenä Hämeen Sanomat.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.