Mainos

Asiantuntija Samsungin patenttisakoista: Nokialle onnenpäivä

Samsungin ja Applen viime yönä ratkennut patenttikiista oli loistava uutinen Nokialle, arvioi suomalaisasiantuntija. Finnish Mobile Associationin toimitusjohtaja Ismo Rantalan mukaan Samsungin saama tuomio Applen patenttien kopioinnista tarkoittaa myötätuulta Nokialle, joka käyttää puhelimissaan Microsoftin Windows-käyttöliittymää.

– Tämä on erinomaisen hyvä uutinen Nokian ja Microsoftin liitolle ja uskon, että analyytikot tulevat huomaamaan sen myös pörssikursseissa, Rantala arvioi.

Puhelinten käyttöliittymämarkkinoita hallitsee kolme amerikkalaista jättiä Apple, Microsoft ja Google. Rantalan mukaan laitevalmistaja Samsungin ja Applen patenttikiistassa on lopulta kyse Applen ja Googlen nokittelusta. Samsung käyttää puhelimissaan Googlen Android-käyttöliittymää.

– Samsung on Androidin käyttäjistä se, joka on tehnyt eniten samankaltaista Applen kanssa ja Apple ei ole tässä suinkaan Samsungin kimpussa vaan Googlen, Rantala uskoo.

Nokia hyötyy muiden nokittelusta

Hänen mukaansa kahden suuren taistelu on kolmannen voitto: Windows saa kehittyä rauhassa sillä aikaa, kun kilpailijat rypevät patenttikiistaviidakossa. Patenttikiistat pitää käydä jokaisessa maassa erikseen ja nyt tehty päätös koski Yhdysvaltain markkinoita.

Rantala epäileekin, että Android-tuoteperheen laitteet joutuvat yhä tarkempaan syyniin muissakin maissa ja patenttioikeuksissa. Tämä taas tarkoittaisi Windowsin, ja sen myötä Nokian nousua yhä suuremmaksi pelaajaksi markkinoilla.

– Siellä ei ole tämän tyyppisiä hidastavia vaikutuksia, kun ei olla lakitupaan menossa eikä tarvitse arvioida erikseen markkinointia tietyille markkinoille. Todennäköisesti Nokia saa enemmän tuotetilauksia, Rantala arvioi.

Ja Windowsin kasvu taas tarkoittaa vauhtia myös Nokialle, hän summaa.

Patentteja kopioitu härskisti

Mobiilimarkkinoiden patenttien kopioinnissa on Rantalan mukaan vallinnut pitkälti Villin lännen lait. Hänen mukaansa monet valmistajat kopioivat tietoisesti muiden keksintöjä.

– Selkeästi nähdään, että on aika rivojakin kopioita tuotteista kuin tuotteista. Usein kokeillaan kepillä jäätä ja kaikkien perään ei päästä.

Samsungin miljardisakot saattavat kuitenkin säikäyttää isotkin tekijät.

– Uskon, että tämä tulee näyttämään roolia tulevaisuuteen ja että käyttöliittymien suunnittelussa otetaan enemmän patentit ja tuotesuojaukset huomioon.

Katso Jenny Matikaisen juttu (Kymmenen uutiset 25.8.2012)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.