Mainos

Asiantuntija: Sairaan vartalon esittely ei auta anorektikkoja

Ranskalainen Isabelle Caro nousi julkisuuteen kuten kuka tahansa malli: poseeraamalla kohutuissa kampanjakuvissa. Erona oli se, että Caro oli kuvissa luurangon laiha. Hän sairasti pitkälle edennyttä anoreksiaa ja antoi sen näkyä. Rujot kuvat kiellettiin monessa maassa.

Caron tarkoitus oli kampanjoida anoreksiaa vastaan, mutta syömishäiriöasiantuntija, professori Aila Rissanen uskoo, että ase saattoi kääntyä ampujaansa vastaaan.

- On hyvin kyseenalaista, miten sairaudelle altis tällaisiin kuviin reagoi. Voi olla, että osa anoreksian polulla olevista pelästyy ja kääntyy, mutta osalla ajattelutapa on sellainen, että kuva saattaa paradoksaalisesti rohkaista heitä laihduttamaan, Rissanen sanoo.

Hän huomauttaa, että pelotteluvaikutus ei useinkaan pure syömishäiriöiden riskiryhmään. Painostaan ja ulkonäöstään yltiöpäisen kiinnostuneet lukevat sairaalloisen laihaa naista esittävää kuvaa eri tavalla kuin muut.

- Monet riskiryhmään kuuluvat alkavat ihannoida syömishäiriöitä. Se on hyvin kaksiteräinen miekka ja siksi se, miten tiedotetaan on erittäin pulmallinen juttu. Siihen kai viittaa sekin, että nämä kuvat vedettiin pois, Rissanen sanoo.

Caron kampanja kuvaa sairauden luonnetta

Professori kuitenkin muistuttaa, että ympäristö ja kauneusihanteet eivät yksin ole syynä taudin puhkeamiseen.

- Tietyllä tavalla se alttius on kiinni aikamme kauneusihanteista, mutta ne eivät sellaisenaan johda sairauteen vaan siihen tarvitaan monta muutakin tekijää.

Anoreksian luonnetta kuvaa Rissasen mielestä hyvin se, että sairauden kanssa kamppaillut Caro päätti taistella sitä vastaan paljastamalla ruumiinsa.

- Se, että hän näytti oman ruumiinsa, on tietyllä tavalla myös tähän sairauteen liittyvä piirre.

Rissasen mukaan ainoa keino kampanjoida anoreksiaa vastaan olisi yrittää kääntää katseet pois ulkonäöstä.

- Kovasti tässäkin asiassa, näissä viimeisissä kuvissa, painotettiin tätä ulkonäköpuolta. Minä haluaisin, että kerrottaisiin, että elämän tavoittelemisen arvoiset asiat eivät välttämättä liity ulkonäköön vaan kannattaa tavoitella jotain korvien väliin. Sitä ei aika vie.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.