Mainos

Asiantuntija: Rusi-juttu hankala ajaa

Oikeustieteen tohtori Ari-Matti Nuutila ei lähde arvailemaan jutun lopputulosta. Hänen mielestään kuitenkin koko supo on toisen maailmansodan peruja.

Alpo Rusin oikeudenkäynti päättyi eilen kummankin osapuolen loppulausuntoihin. Juttu päättyi erimielisyyteen: Rusin lakitiimin mukaan supolla ei ollut mitään konkreettisia todisteita Rusia vastaan. Valtion mukaan syytä epäillä -kynnys ylittyi, kun esitutkinta aloitettiin.

Helsingin yliopiston oikeustieteen tohtorin Ari-Matti Nuutilan mukaan juttua oli vaikea ajaa sekä valtion että Rusin puolelta.

- Rusin puolelta oli vaikeaa siksi, että tieto oli salaista; valtion puolelta taas siksi, että ulkomailta saatua tietoa ei saisi käyttää muihin tarkoituksiin, Nuutila selventää.

Nuutila uskoo, että Rusin lakitiimi uskoi saavansa selville enemmänkin supon puolelta. Oikeudenkäynnissä nähtiin paljon valtiomiestason todistajia, kuten entistä työntekijäänsä puolustanut presidentti Martti Ahtisaari. Ahtisaari kommentoi, että supon olisi tunnustettava mahdolliset virheet.

- Ottamatta kantaa juuri tähän Ahtisaaren kommenttiin voin sanoa, että jälkiviisaus on aina helppo laji, Nuutila sanoo.

Koko jutussa oli siis kyse siitä, oliko supolla perusteet epäillä Rusia ja aloittaa esitutkinta. Suomessa on aiemmalta ajalta yksi tuomio Stasi-yhteyksistä - tässä tapauksessa henkilö itse uskoon tultuaan myönsi oman tekonsa.

Nuutilan mukaan Rusin tapaus ei ole sinänsä poikkeuksellinen - Suomessa on harkittu esitutkintaa parissakymmenessä tapauksessa ja tehty viidessä tapauksessa. Näissä viidessä tapauksessa tutkinta on kuitenkin keskeytetty näytön puutteessa.

Rusin tapauksessa esitutkinta vietiin loppuun, mutta jätettiin syyttämättä. Esitutkinnan aikana tapahtuneesta vuodosta on käynyt kova keskustelu.

Rusin asianajajat

- Esitutkinnasta on selvä säännös: siitä saa antaa tietoa vain aiheuttamatta haittaa tai aiheettomia epäluuloja jotain henkilöä kohtaan, Nuutila sanoo.

Nuutilan mielestä supon rooli on erikoinen. Monissa muissa maissa tiedustelupoliisi hoitaa ainoastaan tiedustelutehtäviä, ja esitutkinnan hoitaa toinen poliisi. Suomen supo on hänen mielestään toisen maailmansodan peruja.

- Muitakin malleja olisi olemassa, supo ei edes vuodessa tutki montaa juttua, Nuutila sanoo.

Rusin oikeudenkäynnin kulut ovat myös ennätyskorkeat. Rusi vaati valtiolta vahingonkorvauksia 500 000 euroa. Rusin oikeudenkäyntikulut taas ovat huimasti suuremmat kuin valtion.

Nuutila ei lähde arvailemaan jutun lopputulosta.

- Tässä käy joko tai. Jos todetaan, että supon toiminnassa ei ole ollut mitään virheellistä, joutuu Rusi maksamaan omien kulujensa lisäksi valtion kulut. Jos supon toiminnasta taas löytyy virheitä, niin sitten aletaan mitata, mikä on ollut Rusin kärsimyksen taso, Nuutila kertoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.