Mainos

Asiantuntija ruokahävikistä: "Ruokaa ei enää arvosteta"

Jokainen suomalainen heittää vuosittain yli 20 kiloa ruokaa roskiin. Asiantuntijan mukaan hävikkiruoan valtava määrää kuvaa sitä, kuinka ruoan arvostaminen on muuttunut.

– Hävikkiruoan määrä kertoo sen, että ruoka on monelle liiankin halpaa, sitä on vara heittää pois. Jos ruoka vähän pilaantuu, tilalle voi helposti hakea uutta. Kyse on paljon ajatelemattomuudesta ja se on monelle myös arvokysymys, pohtii Kuluttajaliiton elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemi.

Roskiin heitetään Huomenta Suomessa vierailleen asiantuntijan mukaan peruselintarvikkeita. 

– Kasviksia, hedelmiä, leipää ja maitotuotteita. Nesteitä kaadetaan helposti pois ja moni ei huomaakaan, että nekin ovat osa ruokahävikkiä, Marniemi sanoo.

Suurimpia ruokahävikin kerryttäjiä ovat Marniemen mukaan yhden hengen taloudet, lapsiperheet ja suurituloiset. Ruokahävikkiä syntyy eniten juuri kotitalouksissa. Yhtenä ongelmana asiantuntija pitää kauppojen paljousalennuksia.

– Jos kaupasta saa kolme tuotetta kahden hinnalla, niin totta kai se kiinnostaa kuluttajia. Silloin tulee helposti haalittua turhiakin elintarvikkeita kotiin ja jääkaapista voi muodostua ruoan hautausmaa, Marniemi sanoo.

Satojen eurojen menetys vuosittain

Kuluttajaliiton elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemen mielestä yksi ratkaisu ruokahävikin vähentämiseen voi löytyä Tanskasta.

– Tanskan ruokakaupoissa ei ole ollenkaan paljousalennuksia, vaan tuotteita saa vain tietyn kokoisina. Siellä on kampanjoitu voimakkaasti ruokahävikin vähentämisen puolesta.

Marniemen mukaan moni seuraa pakkausmerkintöjä myös turhan orjallisesti.

– Nykyiset pakkausmerkinnät ovat ongelmallisia. Kuluttajat sekoittavat parasta ennen- ja viimeinen käyttöpäivä-merkinnät. 

– Ihmiset tulkitsevat merkinnät niin, että tuote pilantuu silloin, kun sen viimeinen käyttöpäivä on merkattu. Oikeasti tuote voi säilyä vielä kuukauden tämän jälkeenkin, Marniemi sanoo.

Yli 20 kilon vuosittainen ruokahävikki tarkoittaa kotitalouksiin satojen eurojen menetystä. Asiantuntijan mukaan ruoan roskiin heittämistä voi vähentää hyvällä suunnittelulla.

– Kannattaa pohtia tarkkaan, mitä kaupasta tarvitsee, sillä jääkaapista tulee helposti ruoan hautausmaa. Hyvä keino on myös ottaa valokuva jääkaapin sisällöstä kauppaan menneessään. Kerran viikossa voi myös pitää jämäpäivän, jolloin jääkaapista syödään turhat elintarvikkeet pois, Kuluttajaliiton elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemi muistuttaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.