Asiantuntija: Ruoan verotusta kevennettävä – "kansalaisille porkkanaa raipan sijaan"

Suomen Päivittäistavarakauppa ry PTY:n toimitusjohtaja Osmo Laine tyrmää hallituksen kaavaileman ruoan arvonlisäveron korotuksen.

Suomen hallitus kaavailee ruoan arvonlisäveroon korotusta 13 prosentista 17 prosenttiin. Asiaa ovat nousseet vastustamaan sekä tavalliset kansalaiset että monet viralliset tahot. Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Osmo Laine ihmettelee hallituksen toimia, sillä Suomessa on jo valmiiksi Euroopan kovin verotus ruoassa.

– Suomessa on jo valmiiksi korkea verotus, joka luo erilaisia kustannuspaineita. Pelkästään ruoan arvonlisäveron korotus nostaisi ruoan hintaa laskennallisesti 3,5 prosenttia, mutta muiden kustannuspaineiden kanssa voidaan odottaa jopa 10 prosentin vuotuista nousua. Verojen osuus ruoasta on nyt jo 40 prosenttia, Laine muistuttaa.

Laine: Verohelpotuksia terveellisille ruoille – "porkkanaa raipan sijaan"

Laineen mukaan ruoan verotus pitäisi olla Suomessa muun Euroopan tasolla.

– Euroopassa yleinen arvonlisävero on korkea, mutta ruoan arvonlisävero ei ole. Saksassa ei taida olla ruoalle arvonlisäveroa ollenkaan, Iso-Britanniassa se on 5 prosenttia. Suomessa arvonlisävero pitäisi laskea Euroopan keskiarvoon, sanotaan vaikka 7 prosenttiin.

Erilaiset pisteverot, kuten makeis- ja rasvaverot eivät Laineen mukaan toimi pidemmällä tähtäimellä. Suomessa toimiva valtion asettama kansallinen ruokastrategiaryhmä onkin ehdottanut viranomaisille täysin päinvastaista verotustaktiikkaa.

– Verotus voisi olla kevyempää terveellisissä ruoissa kuten kasviksissa, hedelmissä tai vaikkapa tuoreessa kalassa. Raipan sijaan voisi siis antaa porkkanaa!

– Mielestäni ruoan arvonlisävero tulisi pitää vähintäänkin samana ja miettiä sitten näitä veron alennuksia joihinkin tuoteryhmiin, Laine tiivistää.

Päivittäistavarakauppa ry:

Päivittäistavarakauppa ry PTY on alan edunvalvoja elinkeino- ja yhteiskuntapoliittisessa päätöksenteossa. Päivittäistavarakauppa vastaa elintarvikkeiden sekä muiden jokapäiväisten kulutustavaroiden tarjonnasta.

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenet ovat Heinon Tukku Oy, Lidl Suomi Ky, K-kauppiasliitto, Minimani, M Itsenäiset Kauppiaat Oy, R-kioski Oy, Ruokakesko Oy, Stockmann Oyj Abp, Suomen Lähikauppa Oy, Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta SOK, Tokmanni-konserni ja Wihuri Oy.

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja