Mainos

Asiantuntija: Rikoksista epäiltyjen puolustuspuheet mediassa huolestuttavia

Rikosoikeuden professori pitää rikoksista epäiltyjen julkisuudessa käymää todistelua huolestuttavana.

Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professorin Matti Tolvasen mukaan rikoksista epäiltyjen puolustautuminen pitäisi tapahtua oikeudessa eikä lehdistössä.

— Puolustelusta ja todistelusta julkisuudessa ei ole hyötyä oikeusprosessissa, sillä tuomioistuimeen nämä puheet eivät vaikuta. Sen sijaan siihen liittyy paljon sellaisia riskejä, joista emme ole edes tietoisia.

Tolvasen mukaan vaaratilanteita voi syntyä etenkin oikeudenkäynnin ollessa kesken.

— Rikoksen uhreja voidaan julkisuudessa aliarvioida, lisäksi voimakas puolustelu voi vaikuttaa jutun todistajiin niin, että he alkavat epäillä omaa todistustaan. Lisäksi on vaara siitä, että lehdistössä käyty puolustelu vaikuttaa ihmisten käsityksiin siitä, mitä on tapahtunut. On mahdollista, että ihmiset luulevat, että oikeudessa tuomitaan syyttömiä.

Törkeistä lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista epäilty taksiyrittäjä antoi eilen medialle kirjeen, jossa hän kiisti kaikki häneen kohdistuvat rikosepäilyt. Käräjäoikeudessa elinkautiseen vankeusrangaistukseen viidestä murhasta ja viidestä murhan yrityksestä tuomittu hoitaja Aino Nykopp-Koski sanoi viime viikolla Maria-ohjelmassa olevansa syytön ja saavansa oikeudenmukaisen oikeuskäsittelyn vasta hovioikeudessa.

— Ehkä epäillyt haluavat rakentaa yleisön silmissä kuvaa syyttömyydestä tai mitätöidä voimassa olevan oikeuden päätöksen. Median ei pitäsi lähteä mukaan tällaiseen peliin, sillä keskustelu on hyvin yksipuolista. Tuomion perusteet etenkin salassa pidettävissä jutuissa jäävät pimentoon, jolloin julki tulee vain tuomitun näkökulma.

Lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista epäillyn taksikuskin asianajaja antoi eilen muutamille tiedotusvälineille päämiehensä kirjoittaman kirjeen. MTV3 oli yksi näistä tiedotusvälineistä. MTV3 Uutiset ei julkaise kirjeen sisältöä.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.