Mainos

Asiantuntija: Räty-kohu kolhii kokoomuksen julkikuvaa

Lapsilisien leikkaukset ovat poliittisesti arka asia. Professori Ilkka Ruostetsaari Tampereen yliopistosta arvelee, että kokoomus haluaa olla osaltaan muistamassa lapsiperheitä, jotta SDP ei yksin saa sulkaa hattuunsa.

Ruostetsaaren mukaan Rädyn kommentti tarjosi uuden mahdollisuuden kritisoida hallituksen säästö- ja leikkauspolitiikkaa.

– Suomessa varsinkin johtavilta poliitikoilta oletetaan, että he ovat tavallisia ihmisiä lähellä kansaa ja ymmärtävät kansalaisten elämää. Heiltä kysytään vaikkapa maitolitran hintaa. Ministerin lausunnosta syntyy kuva, ettei hän todellakaan tiedä, mitä suomalaiset tienaavat.

Ministerin puolustukseksi Ruostetsaari toteaa, että tulojen tilastointitapa vaikuttaa merkittävästi siihen, mikä näyttäytyy normaaliansiona.

– Keski- ja mediaaniansioihin tuijottaminen peittää alleen sen, että meillä on hyvin paljon pienituloisia. Ministeri on voinut lukea tilastoja huolimattomasti. Toki hänen hallinnonalaansa sosiaali- ja terveysministerinä kuuluu tuntea tulonjako.

Ruostetsaaren mukaan Rädylle paras keino selvitä tilanteesta olisi myöntää, että pienituloisten määrästä on olemassa hyvinkin erilaisia lukuja kuin mitä hän esitti.

– Hän jo pahoitteli väärinkäsitystä, mutta hän itse kuitenkin antoi lausunnon, josta väärinkäsitys syntyi.

"Ministeri elää eri todellisuudessa"

Myös valtiotieteiden tohtori Rauli Mickelsson Turun yliopistosta huomauttaa, että kommentti viestii siitä, että ministeri elää eri todellisuudessa kuin moni tavallinen suomalainen. Hänen mukaansa Stubbin johdolla kokoomus on siirtymässä Kataisen sosiaaliliberaalista linjasta porvarilliseen suuntaan.

– Kokoomuksen julkikuvaan tämä vaikuttaa aika haitallisesti.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.