Asiantuntija: Puhemiesvaalissa ei mitata kansansuosiota

MTV3:n vaaliasiantuntija, dosentti Kimmo Grönlund pitää täysin liioiteltuina puheita siitä, että eduskunnan eilisten puhemiesvaalien yllättävä tulos uhkaisi suomalaista demokratiaa.

- Ei voida puhua suomalaisen demokratian kriisistä, jos Sauli Niinistö saa alle puolet kansanedustajien äänistä, painotti Grönlund MTV3:n Huomenta Suomessa.

Grönlund korostaa, että eilinen puhemiesvaali oli parlamentaariseen demokratiaan kuuluva prosessi - ei kansansuosion mittari.

MTV:n vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund, Åbo Akademi

- On virheellistä puhua siitä, että kansa on Niinistön puolella. Tällaista asetelmaa ei voida tehdä. Nyt oli kyseessä eduskunnan sisäinen päätöksenteko, Grönlund muistuttaa.

Grönlund kuitenkin arvelee, että Niinistön saama epäluottamuslause kansanedustajilta tulee vaikuttamaan hallituksen toimintakykyyn.

- Hallituksen sisäinen yhteistyö on kaiken kaikkiaan vaikeutumassa johtuen sisäisistä ristiriidoista ja poliittisista odotuksista. Ei hallitusyhteistyö ainakaan tämän vaalituloksen myötä parane, Grönlund toteaa.

”Kansanedustajat turhautuneita”

Grönlundin mukaan puhemiesvaalien kohutuloksessa ei välttämättä ole kyse vain epäluottamuslauseesta Niinistöä kohtaan. Hän arvelee, että moni kansanedustaja on yksinkertaisesti turhautunut vaikuttamismahdollisuuksiinsa.

- Suomalainen eduskuntahan on tavallaan tullut kumileimasimeksi. Hallituspuolueiden kansanedustajat saattavat kokea, että he käytännössä vain hyväksyvät hallituspuolueiden puheenjohtajien tekemiä sopimuksia. Opposition edustajilla tilanne on tietenkin vielä vaikeampi, Grönlund pohtii.

- Toisaalta vaalitulos varmasti kertoo myös siitä, että Niinistön johtamistyylissä on pakko olla sellaisia elementtejä, jotka eivät kaikkia edustajia ole miellyttäneet.

Grönlund uskoo, että kohu laantuu pian.

- Yleensä tällaiset myrskyt vesilasissa rauhoittuvat. Varmasti tänäänkin tunnelma on jo hieman helpompi kuin eilen.

Puhelinhaastattelussa MTV3:n vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund (Huomenta Suomi 3.2.2010)

Lue myös:

    Uusimmat