Asiantuntija: Pommin sijoittaminen maaliviivalle toi valtavan mediahuomion

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Thomas Elfgren arvioi, että Bostonin iskujen taustalla ei välttämättä ole perinteinen terroriteko.

– Tämä voi olla terrori-isku riippuen siitä, mitä määritelmää terrorismista halutaan soveltaa. Tämä voi olla kuitenkin myös yksittäisen henkilön teko, Elfgren sanoo.

Elfgren tunnetaan muun muassa psykologisen profiloinnin asiantuntijana ja hän on saanut oppinsa myös FBI:stä. Hän kuitenkin korostaa, että Suomesta käsin voi tehdä ainoastaan yleisiä havaintoja.

– Iskut ovat tapahtuneet lähellä maratonin maaliviivaa, mikä on monen kameran ja huomion keskipisteenä.

Uutiskanava ABC:n mukaan viranomaiset pitävät mahdollisena teoriaa, jonka mukaan pienet räjähteet oli pakattu laukkuihin tai reppuihin. Pommit oli todennäköisesti asetettu joko juuri ennen maratonia tai sen aikana, ja ne räjäytettiin kaukolaukaisimella, mahdollisesti matkapuhelimella.

Sanomalehti Wall Street Journal puolestaan kertoo, että poliisi on löytänyt Bostonin alueelta viisi muuta pommiksi epäiltyä esinettä. Pommeissa kerrotaan olleen myös metallikuulia, jotka aiheuttivat uhreille vakavia vammoja.

KRP:n Elfgrenin mukaan haavoittuneiden suuresta määrästä voi arvioida ainoastaan sen, että tekijä on suunnitellut iskua.

– Luonnollisestikin suuret ihmisjoukot ovat mielenkiinnon kohteina iskuja suunnitteleville. Myös Suomessa on ollut vastaavia tapauksia, kuten kauppakeskus Myyrmannin pommi-isku vuonna 2002.

Tavallista rikostutkintaa

Elfgren arvioi, että Yhdysvalloissa Bostonin maratoniskua tutkitaan kuten mitä tahansa rikospaikkaa. Tapauksen saama julkisuus tai rikoksen laajuus eivät hankaloita tutkintaa.

– Ainoa hankaluus saattaa tulla siitä, että saadaanko koottua ja varmennettua kaikki todistusaineisto yleiseltä paikalta. Bostonin kaduilla on ollut kameroita käynnissä ja ne helpottavat tapauksen selvittämistä. Myös kännykkäliikenteen tutkiminen kuuluu rutiineihin.

Suomalaispoliisi ei pidä millään tavalla erikoisena tutkintaa johtavan liittovaltion poliisin FBI:n vaitonaisuutta. FBI ei ole tiedottanut julkisuuteen mitään iskujen tutkinnasta. Myöskään haavoittuneiden tarkkaa määrää tai vammojen laatua ei ole kerrottu.

– Alkutietojen julkistamisessa on aina se ongelma, että ne muuttuvat. Ne antavat myös epämääräisen kuvan poliisin ja viranomaisten tiedottamislinjasta, jos faktoja ei ole todennettu. Se on ymmärrettävää ja niin tapahtuu myös Suomessa, Elfgren sanoo.

Bostonin pommi-iskujen tekijästä ei ole edelleenkään tietoa. Kahdessa räjähdyksessä Bostonin maratonin aikana sai eilen surmansa kolme ihmistä ja yli 140 haavoittui. Kukaan ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi, eikä maratoniin ollut poliisin mukaan kohdistunut uhkauksia.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat