Mainos

Asiantuntija: Poliitikkoihin ei pidäkään luottaa täysin

Åbo Akademin tutkimusjohtaja ja MTV:n uutisten vaaliasiantuntija, dosentti Kimmo Grönlundin mukaan suomalaisilla on suhteellisen terve epäilys poliitikkoja kohtaan.

- Toisaalta se on aika tervekin piirre, koska eihän poliitikkoihin pidäkään luottaa täysin, poliitikot ovat vaihdettavissa. Se on politiikan teoreetikoidenkin mukaan ihan terve merkki, että poliitikkoihin ei täysin luoteta. Toisaalta on huolestuttavaa se, että luottamus on vähentynyt. Suomessahan on perinteisesti ollut muihin maihin verrattuna aika korkea luottamus sekä eduskuntaan, että poliitikkoihin, kertoo Grönlund.

Kansanäänestykset voisivat täydentää edustuksellista demokratiaa

Kansan enemmistön toive lisätä esimerkiksi suoria kansanäänestyksiä saa sekin ymmärrystä politiikan tutkijalta.

Kansanäänestysten lisääminen voisi syventää tätä meidän edustuksellista järjestelmäämme. Kukaan ei varmasti kuvittele, että kansanäänestykset korvaisivat edustuksellista demokratiaa, vaan sitä voisi käyttää edustuksellisen järjestelmän lisänä, erityisesti asioissa, jotka herättävät suurta mielenkiintoa kansan keskuudessa ja myös sellaisissa tapauksissa, joissa poliitikoilla on omat edut kyseessä. Esimerkkinä voisi mainita vaalijärjestelmän uudistustyön, jossa olisi ehkä hyväkin kysyä kansalta mielipidettä, pohtii Kimmo Grönlund.

Suomalaisten mielipiteitä yhteiskunnallisiin toimijoihin ja poliittiseen vaikuttamiseen kysyttiin MTV:n uutisten ja Oikeusministeriön yhteisessä kyselyssä.

Katso Aaro Kajasteen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.