Mainos

Asiantuntija Pohjois-Korean uhittelusta: Ei mitenkään erikoista

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola ei näe toistaiseksi Korean niemimaan tilanteessa merkittävää muutosta.

– Tietenkään tulevaisuudesta kukaan ei tiedä ja asiat saattaa joskus riistäytyä käsistä, mutta jos historian valossa tulkitaan, niin ei tämä mitenkään ole erikoista.

Pohjois-Korea on ilmoittanut sanoutuvansa irti hyökkäämättömyyssopimuksesta Etelä-Korean kanssa. Lisäksi se sanoi sulkevansa välittömästi niin sanotun kuuman linjan puhelinyhteyden valtioiden välillä. Maa toisti myös varoituksensa ydinsodan uhkasta.

Pohjois-Korean tärkein liittolainen Kiina kehottaa osapuolia rauhallisuuteen ja pidättyväisyyteen Pohjois-Korean varoiteltua ydinsodalla. Kiina toivoo kaikkien pidättäytyvän toimista, jotka pahentaisivat vastakkainasettelua entisestään.

Tilanne voi riistäytyä käsistä

Ulkoministeriön tiedottajan mukaan Kiina on huolissaan kiristyneestä tilanteesta. Pohjois-Korea on uhannut Yhdysvaltoja ydinaseiskulla, koska YK:n turvallisuusneuvosto päätti kiristää Pohjois-Korean vastaisia pakotteita.

Aaltola ymmärtää, miksi uhittelu aiheuttaa huolta.

– Huolta se tietenkin aiheuttaa, koska ydinaseet ovat sellainen asia, että jos niitä ruvetaan käyttämään, niin tilanne saattaa nopeasti riistäytyä käsistä. Pohjois-Koreaan suuntautuu sitten sellainen sotilaallinen voima, joka voi olla melko huomattavaa. En usko, että tällaiseen mennään, koska se ei ole kenenkään intressi ja vielä vähemmän Pohjois-Korean intressi, Aaltola pohtii.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on vieraillut armeijan joukkojen luona etulinjassa lähellä Etelä-Korean vastaista kiisteltyä merirajaa.

(MTV3 - STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.