Asiantuntija pitää kiinalaisiin kohdistuvia koronarajoitteita hyödyttöminä – "Meillä kiertää koronavirusta täälläkin joka puolella"

Viiden jälkeen -ohjelmassa vierailleen THL:n asiantuntijalääkärin Leif Lakoman mukaan kiinalaisten matkustajien tuomaa koronavirusta enemmän huolta tulisi kantaa iäkkäiden ja riskiryhmäläisten rokottamisesta.

Maailmalla ja myös Suomessa on seurattu viime aikoina tarkasti erityisesti yhden koronaviruksen omikronvariantin alalinjan leviämistä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tämä Krakeniksi kutsuttu alalinja on tehnyt äkillisen ja rajun nousun tartuntatilastoissa. 

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru on kuitenkin Yhdysvaltojen sijaan ollut huolissaan Kiinan koronatilanteesta ja ajanut voimakkaasti Kiinasta Suomeen saapuvien matkustajien ennakkotestaamista koronan varalta. 

Viiden jälkeen -ohjelmassa vierailleen THL:n asiantuntijalääkärin Leif Lakoman mukaan Kiinasta uutta varianttia tuskin on kuitenkaan tulossa. Syynä on yllättäen alhaisempi rokotekattavuus ja länsimaisten rokotteiden puute.

– Todennäköisyys sille, että Kiinassa kehittyisi jokin variantti tai variantin alalaji, joka kiertäisi tätä meidän rokotteiden tehoa on pienempi, Lakoma sanoo.

Lakoman mukaan virustilanne on Euroopassa ja Suomessakin tällä hetkellä sellainen, etteivät kiinalaisiin matkustajiin kohdistuvat rajoitustoimet tuo juurikaan hyötyä.

– Todennäköisesti siitä ei ole hyötyä. Meillä kiertää koronavirusta täälläkin joka puolella.

Kraken leviää Yhdysvalloissa

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Yhdysvalloissa todetuista koronatartunnoista on Lakoman mukaan jo neljännes uutta Kraken-alalajia. Vaikka virus vaikuttaisi leviävän nopeasti, ei siitäkään tarvitse Lakoman mukaan olla nykytietojen mukaan huolissaan. 

– Oleellista on, että tällä hetkellä ei ole mitään näyttöä, että se aiheuttaisi vakavampaa tautia erityisesti rokotetuille.

Rokotekattavuudessa suomalaiset voisivat kuitenkin petrata.

– Meillä on yli miljoona ihmistä, ketkä kuuluisivat tähän tehosteen piiriin, mutta eivät ole sitä hakeneet.

Tehosterokottetta tarjotaan tällä hetkellä yli 65-vuotiaille ja riskiryhmään kuuluville. Rokotetta ollaan Lakoman mukaan tuomassa myös muiden saataville, mutta erityisesti näille ryhmille rokotteen ottaminen olisi nyt tärkeää.

– Oleellista on se, että he hakisivat sen rokotteen, koska he voivat saada sen vakavan taudin.

Lue myös:

    Uusimmat