Asiantuntija pelkää: Laina-ajat nostavat vastikkeita roimasti

Asukkaat joutuvat hankalaan asemaan, kun pankit lyhentävät taloyhtiöille myönnettävien remonttilainojen maksuaikoja, pelätään Kiinteistöliitossa. Lyhyt laina-aika voi nostaa asukkaan maksamaa rahoitusvastiketta roimasti.

– Taloyhtiöiden pitäisi pystyä saamaan pitkiä lainoja, jotta rahoitusvastikkeeseen tuleva lyhennysosuus säilyisi kohtuullisena, sanoo liiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen.

Kiinteistöliiton mukaan pankit tarjoavat taloyhtiöille aiempaa haluttomammin pitkiä 20–30 vuoden lainoja.

– Osa pankeista tarjoaa esimerkiksi kymmenen vuoden lainoja, minkä jälkeen tilannetta katsotaan uudelleen, Hiltunen sanoo.

Taloyhtiöt pyrkivät hänen mukaansa maksamaan lainan lyhyenkin ajan puitteissa, koska jatkolainan saaminen ei ole varmaa.

Finanssialan Keskusliitosta (FK) vahvistetaan, että pankkien myöntämät laina-ajat ovat lyhentyneet. Syynä on toimitusjohtaja Piia-Noora Kaupin mukaan eurooppalainen sääntelymuutos.

Kaupin mukaan pankit pystyvät usein myöntämään pitkiäkin luottoja, mutta ne ovat huomattavasti aiempaa kalliimpia.

– Hinta on helposti sellainen, että luoton antajan ja tarvitsijan tarpeet eivät kohtaa, Kauppi sanoo.

Marginaalit nousseet

Monet pankit ovat myös nostaneet taloyhtiöiden lainamarginaaleja, mikä näkyy asukkaille rahoitusvastikkeiden kallistumisena. Helsingin OP-Pohjolasta kerrotaan, että hinnat ovat nousseet viimeksi kuluneen vuoden aikana selvästi koko toimialalla.

Talotekniikkaliitossa arvellaan, että pankit voivat käyttää hyväkseen tilannetta, jossa taloyhtiöillä on edessä välttämättömiä peruskorjauksia.

OP-Pohjolan ja Nordean mukaan kilpailu pitää huolen siitä, että pankit eivät käytä taloyhtiöiden tilannetta hyväkseen.

– Suomessa ei ole sellaista tilannetta, että tarjonta olisi huomattavasti vähäisempää kuin kysyntä, sanoo yritysasiakkuuksista vastaava johtaja Jani Eloranta Nordeasta.

Kiinteistöliiton mukaan taloyhtiöt eivät ole lykänneet remontteja laina-aikojen tiukennusten ja hintojen nousun takia ainakaan vielä. Myös pankeista kerrotaan, että taloyhtiöt hakevat uusia lainoja reippaasti – vanhassa rakennuskannassa kun riittää korjattavaa.

MTV3 / Jokakoti.fi–STT

Kuva: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja