Mainos

Asiantuntija: Paniikki oli Moskovassa väistämätön

Käyttäytymistieteiden asiantuntija pitää todennäköisenä etteivät kaapparit olisi kyenneet hallitsemaan satojen ihmisten suuruista panttivankijoukkoa viikkoa pidempään. Pieneen tilaan sullotussa ihmismassassa paniikki olisi ollut väistämätön. Asiantuntija uskoo painostavan tilanteen muuttuneen kaaokseksi kaappareiden ryhdyttyä toteuttamaan uhkauksiaan.

Moskovan panttivanki vapaaksi

Käyttäytymistieteiden asiantuntija uskoo tilanteen moskovalaisessa teatterissa muuttuneen kaaosmaiseksi kaappareiden ryhdyttyä surmaamaan panttivankejaan varhain tänä aamuna.

Tampereen poliisikoulun yliopettaja Jaakko Kauppila:

- Tavalliset kansalaiset voivat vain kuvitella kuinka äärimmäinen kauhu, kuolemanpelko ja kaaos leviää tällaisessa monensadan ihmisen joukossa kun on jo useita vuorokausia ollut erittäin jännittynyt tilanne. Sitten se muuttuu käytännöksi niin että osa uhrikumppaneista tapetaan. Kyllä siellä paniikkitunnelma ja paniikkikäyttäytyminen on varmasti ollut vallalla.

Kauppila pitää todennäköisenä, että paniikkitunnelma levisi myös kaappareiden omiin joukkoihin.

- Voisin kuvittella, että on käynyt niin, että on ollut suunnitelma räjäyttämisestä ja itsetuhoräjäyttämisestä, mutta nämä pomminkantajat ovat viime hetkeen yrittäneet vedättää tätä tilannetta. Sitten onkin käynyt niin, että heidät on saatu taltutettua.

Panttivankeina oli myös paljon lapsia. Millainen on lasten tilanne tällaisessä panttivankidraamassa ?

- Lapset eivät usein pintäkäyttäytymisellään ilmaise kauhuaan. Se on jotakin sellaista, joka jää mieleen ja vaikuttaa pitkän ajan kuluessa. Lapset eivät yhtä usein ole paniikkikäyttäytyjiä ja hysteerisiä, koska ainakaan alle kymmenvuotiaat eivät koe tilanteen vakavuutta samalla tavalla kuin aikuiset .

Millaiset jäljet tällainen tapahtuma jättää panttivankien mieleen ?

- Arvelen, että se on sotakokemuksiin verrattava kokemus. Tällainen mahdollisesti kuolemaan johtava vankeus on kokemuksena hyvin traumaattinen. Tätä voidaan verrata siihen mitä olemme lukeneet ja kuulleet keskitysleirikokemuksista.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 26.10.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.