Asiantuntija nuorisokodeista: Lievät väkivallanteot tavallisia, vakavia harvoin

Työntekijöihin kohdistuvat väkivallanteot lastensuojelulaitoksissa ja nuorisokodeissa eivät ole harvinaisia. Vakavia väkivallantekoja tapahtuu melko harvoin, mutta ne voivat olla työntekijälle traumaattisia.  

Talentian erityisasiantuntija Alpo Heikkinen sanoo, että useimmiten kyse on kiinnikäymisistä tai painimisista, joista aiheutuu ruhjeita ja mustelmia. 

 -Joskus työntekijä irtisanoutuu kohdattuaan vakavaa väkivaltaa, Heikkinen kuvailee.

Hän edustaa sosiaalialalla työskentelevien järjestöä.  

Väkivaltaa ehkäistään muun muassa kartoittamalla riskitilanteet, varaamalla riittävästi henkilökuntaa ja tukea konfliktitilanteisiin.  

-Aina voi tulla tilanteita, joita ei voi ennaltaehkäistä, Heikkinen toteaa.      

Siikajoella nuorisokodissa pahoinpidelty naistyöntekijä on toipumassa vammoistaan, kertoo nuorisokodin johtaja Sari Tuhkala.   

Muuten Tuhkala on tapauksesta vaitonainen. Myöskään kaapista anastettujen lääkkeiden käyttötarkoitusta hän ei paljasta.  

- Kysykää poliisilta tai katsokaa netistä, Tuhkala tokaisi STT:lle.

Työntekijä sai useita vammoja, kun nuorisojoukko löi häntä sählymailalla sekä sukanvarteen asetetulla kivellä.  

Poliisin mukaan nuoret olivat myös ottaneet lääkekaapista lääkkeitä ja saaneet haltuunsa nuorisokodin auton avaimet. Poliisi kuulusteli tänään kahta epäiltyä, mutta motiivista ei ole vielä saatu selvyyttä.   

Epäillyistä tekijöistä kaksi on 15-17-vuotiaita ja kaksi alle 15-vuotiaita. Neljän nuoren ryhmä pakeni paikalta nuorisokodin autolla. Poliisi sai heidät kiinni Limingassa lyhyen takaa-ajon päätteeksi.  

Poliisi otti kiinni yli 15-vuotiaat epäillyt. Alle 15-vuotiaat luovutettiin sosiaalitoimen määräämään paikkaan.   

Tapausta tutkitaan muun muassa törkeänä pahoinpitelynä, ryöstönä, moottorikulkuneuvon käyttövarkautena, törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena sekä kulkuneuvon kuljettamisena oikeudetta.  

Nettisivujen mukaan Erpekon Oy:n omistama Siikajoen Nuorisokoti on 18-paikkainen lastensuojelun sijaishuoltoyksikkö alle 18-vuotiaille tytöille ja pojille. Nuorisokodilla on kolme asumisyksikköä ja perhetapaamisyksikkö.  

  

  

Lue myös:

    Uusimmat