Asiantuntija: Nöyryytys ei saa Putinia myöntymään

Onko Venäjän karhua järkeä ärsyttää? Asiantuntija ei usko, että presidentti Vladimir Putinin kokema kova painostus G20-maiden kokouksessa saa sen paremmin Putinia kuin Venäjääkään horjumaan.

– Nöyryytys ei saa Putinia myöntymään, eikä Venäjää kansainvälisenä toimijana. Tällaisiin eleisiin vastataan tiukalla toiminnalla, arvioi MTV Uutislivessä Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Sinikukka Saari.

Venäjää arvosteltiin Australiassa järjestetyssä kokouksessa jyrkin sanoin Ukrainan tilanteesta. Saaren mukaan pahimmat kommentit tulivat Australiasta ja Kanadasta, jotka ovat etäisiä partnereita Venäjän kanssa.

– Toki eurooppalaisten johtajien kannat ovat Putinilla hyvin tiedossa ja ne eivät voineet tulla minkäänlaisena yllätyksenä. Tässä on asteittain on tiukennettu kantoja Euroopassakin.

Saari ei silti usko, että Venäjälle pyrittiin kokouksessa näyttämään kaapin paikkaa – ainakaan yhteisenä virallisena kantana.

– Putinhan itse toppuutteli, että lehdistön antama kuva hyvin jäätyneestä ilmapiiristä ei vastaa todellisuutta. Että hänellä oli suhteellisen tervetullut olo.

Putin lähti lopulta G20-kokouksesta kesken pois väsymykseen vedoten. Saari uskoo Putinin poistumisen taustalla olevan myös muun syyn.

– Totta kai tässä oli sellaista pientä mielenosoitusta, mutta hän ei kuitenkaan halunnut tätä paisutella, eikä puhunut sen aggressiivisemmin tästä aiheesta, Saari arvioi.

– Näyttäisi kuitenkin siltä, että tunnelmat eivät olleet ihan katossa.

Saari ei usko, että viimeaikaisten tapahtumien vuoksi keskusteluyhteys länsimaiden ja Venäjän kanssa on kokonaan poikki. Sen sijaan tiettyjen aiheiden kohdalla näin voi kuitenkin olla.

– Varmasti on paljon jännitteitä ja näyttää siltä, että keskusteluyhteys Ukrainan kysymyksessä käytännössä karilla.


Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja