Mainos

Asiantuntija: Nokia jyrää jo nyt älypuhelinmarkkinoilla

Tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner Aalto-yliopistosta ei ymmärrä puheita siitä, että Nokia olisi älypuhelinmarkkinoilla Applea jäljessä. Hänen mielestään on suorastaan väärin väittää, että Nokia laahaa jäljessä älypuhelinbisneksessä.

- Tässä on paljon virheellistä tiedottamista ja uutisointia. Minusta on hassua keskustelua se, että Nokialla on älypuhelinongelma, kun yhtiöllä on vaikka kuinka paljon erilaisia tuotekategorioita ja kaikki ovat enemmän tai vähemmän älypuhelimia näinä päivinä, Manner sanoo.

- Etsimällä saa etsiä Nokialtakin puhelinta, joka ei olisi älypuhelin. Vain ihan pieni murto-osa Nokian puhelimista on sellaisia kolmenkymmenen euron puhelimia, joissa on vain puhelu- ja tekstiviestiominaisuudet - ainoastaan niitä en sanoisi älypuhelimiksi.

Mannerin mielestä älypuhelimen määritelmä täyttyy, jos puhelu- ja tekstiviestiominaisuuksien lisäksi nettiin pääsee vaivatta, puhelimessa on kamera sekä sähköpostin käyttömahdollisuus.

- Tässä nyt käytävässä älypuhelinkeskustelussa puhutaan kaikkein kalleimmasta kategoriasta. Joku voi sanoa, että vain se 600 euron puhelin älypuhelin, ja sen alle ei ole älypuhelimia. Mutta alle sadallakin eurolla saa älypuhelimen, sanoo Manner.

Kalleimmassa kategoriassa Apple kuitenkin edellä

Tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner vertaa Nokiaa autonvalmistajaan ja sanoo uutisoinnin menneen Nokian kohdalla metsään.

- Ihan sama kuin että jos Mersu valmistaisi kahden sadan tuhannen urheiluautoja, mutta niitä ei sitten myytäisi miljoonia, niin ei silloinkaan uutisoitaisi, että Mersulla menee huonosti.

- Kun Mersu valmistaisi kuitenkin edelleen myös 10 - 20 000 euron autoja, ja myisi niitä paljon. Kuitenkin sitten jos Nokia ei myy sitä "urheiluautoaan" miljoonittain, niin sanotaan, että huonosti menee.

Manneria ärsyttää myös se, että Nokia-uutisoinnissa on keskitytty siihen, että Applen iPhone olisi parempi kuin Nokian uusimmat puhelimet. Hän kuitenkin myöntää, että juuri kalleimpien puhelimien kategoriassa Apple on edellä.

- Nokialla on ainoastaan kaikkein kalleimman puhelimen osalta ongelmia saada sitä myytyä. Siinä kategoriassa kilpailu on kovempi.

Manner muistuttaa, että Apple ja Nokia operoivat paljolti eri markkinoilla.

- Eihän Apple haluakaan myydä kaikille puhelimia, vaan vain niille, joilla on eniten rahaa. Apple myy kokonaisuudessaan vain murto-osan siitä mitä Nokia myy.

- Apple on esillä, kun sen iPhone on hieno ja nätti ja laitteen perään kuolataan - tai ainakin fanaatikot kuolaavat. Volyymissa mitattuna Nokia kuitenkin voittaa, sillä se myy muita kuin 500 euron puhelimia vaikka kuinka paljon.

Hyvää uusimmassa Nokia-kohussa on se, että yhtiö on nyt saanut maailman huomion puoleensa.

- Nokia on viime aikoina saanut paljon takkiinsa, ja sitten on tätä virheellistä uutisointia. Sieltä on kuitenkin tulossa mielenkiintoisia laitteita kuten nyt Nokia World -tapahtumassa Lontoossa, ja varmasti joulumarkkinoille tulee uusia laitteita. Nokialla on vain yksi suunta ja se on ylöspäin. Nokian pitää tuoda markkinoille sellaisia laitteita, jotka yllättävät kaikki muut, pohtii Manner.

Useimmille riittää rajoitetun älyn puhelin

Manner sanoo kalleimpien älypuhelimien olevan vain pienen ja rahakkaan piirin laite.

- Kuka tavallinen kuluttaja, joka maksaa puhelimen omalla rahallaan oikeasti ostaa sen kaikkein kalleimman älypuhelimen? Puhelin on kuitenkin kulutustuote, jota pidetään taskussa, se putoilee ja se hajoaa.

- Niin sanotut early adapterit, tekniikkafriikit ja bisnesihmiset ostavat kalleimpia versioita. Perhe, jossa sekä isällä, äidillä että lapsilla on kännykät, ei ole varaa ostaa kalleimpia älypuhelimia, pohtii Manner.

Manner puhuu myös rajoitetun älyn puhelimista.

- Jo viisi vuotta sitten on tehty puhelimia, joilla pääsee nettiin. Selain saattaa olla hieman alkeellinen, että ehkä sitä voisi sanoa rajoitetun älyn puhelimeksi, Manner sanoo.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.