Asiantuntija: Nato voisi toimia Suomelle pelotevaikutuksena

Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Arto Nokkalan mukaan Krimin kriisi palauttaa mieleen, miksi esimerkiksi Suomessa ylläpidetään puolustusvoimia.

– Kun puolustusvoimia ylläpidetään, niin sillä pitää olla todellista puolustuskykyä tarvittaessa. En sano, että mikään tässä kriisissä Suomea uhkaisi, mutta sotilaallinen potentiaalinen uhka on kuitenkin olemassa ja jos sen taakse syntyy poliittisia aikeita jollakin suunnalla käyttää sitä sotilaallista voimaa, niin silloin meilläkin täytyy olla valmius ryhtyä toimenpiteisiin.

Nokkala käy tuoreessa kirjassaan, Kyky ja tahto - Suomen puolustus murroksessa, läpi Suomen puolustuksen ydinkysymyksiä. Nokkalan muistuttaa, että puolustuskeskusteluissa ei ole aina poliittisesti viisasta osoitella sormella.

– Alan tutkimuksen kannalta täytyy silti aina lähteä siitä, että mikä voisi olla se todennäköisin suuri alueellinen tai yleiseurooppalainen kriisi, ja ketkä siinä olisivat vastakkain. Puhutaan siis sellaisesta kriisistä missä Suomi saattaisi joutua mukaan. Tai Suomen puolustusvalmiutta pitäisi esittää.

Nokkala kertoo, että tähän asti hän ei ole keksinyt muutakaan todennäköistä kriisiä kuin Venäjän ja sotilasliitto Naton välinen mahdollinen konflikti.

– Se on toki äärimmäisen pieni todennäköisyys, että sellainen kriisi leviäisi, mutta Puolustusvoimat on juuri sitä varten olemassa, että varaudutaan sellaisiinkin asioihin jotka eivät millään tavalla tunnu todennäköisiltä. Ei Suomea tässä mikään varsinaisesti uhkaa, mutta puolustuskykyä pitää olla. 

Krimin kriisin myötä Natosta ja sotilasliittoon liittymisestä on keskusteltu Suomessa viime aikoina paljon. Kenraali Gustav Häglund totesi eilen MTV3-kanavan Studio55-ohjelmassa, että Suomen puolustustahto mahdollisesti rapistuisi Naton liittymisen myötä.

Nokkala on osittain samaa mieltä. Hänen mukaansa Nato voisi lisätä Suomen pelotevaikutusta. Tosin ehdollisesti.  

– Kun arvioi Nato-jäsenyyden seurauksia, niin pitää miettiä, millä tavalla se lisäisi puolustuskykyä. Nato-jäsenyys olisi sillä tavalla mielenkiintoinen, että se voisi lisätä puolustuskykyä, mutta toisaalta se voisi sitä heikentää sitä kautta, että tästä omasta puolustuskyvyn huolehtimisesta säästetään. 

Lue myös:

    Uusimmat