Asiantuntija: Nato ei ole vahva kybersodassa, koska jäsenmaat kyttäävät toisiaan

Puolustusliitto Nato ei ole vahvoilla kybersodassa. Tätä mieltä on Intel Security -yrityksen turvallisuusjohtaja Jarno Limnell, itsekin entinen sotilas.

- Itse asiassa Natossa ei ole kovin vahvaa kyberkyvykkyyttä. Sielläkin ollaan hämmennyksen tilassa, millä tavalla tulisi rakentaa puolustus, tiedustelu ja vaikuttaminen kyberaikana, ja tämä on esillä Naton huippukokouksessa syyskuussa. Nato-maissa vallitsee epäluulon tila,  ne pitävät kyberkyvykkyytensä omana tietonaan tai lähimpien yhteistyökumppaneidensa tietona. Tällaista kyberkyvykkyyttä ei pysty laskemaan fyysisinä panssarivaunuina, Limnell totesi aamun Huomenta Suomessa.

Limnellin mukaan mitään kansainvälistä konfliktia ei voi enää ajatella ilman kyberasioita.

- Trendi on kyberkyvykkyytteen panostaminen. Voidaan puhua suurimmasta asevarustelukilvasta sitten kylmän sodan päättymisen. 

- Kaikissa maissa mietitään nyt uutta pelikirjaa, millä tavalla tämä kyberturvallisuus, joka on strateginen ulottuvuus, tulisi  yhdistää muihin operaatioihin sodankäynnissä.

Limnellin mukaan myös rauhan aikana kannattaa pitää mielessä, että muutkin kuin amerikkalaisten NSA seuraa meitä ja kerää tietoa.

- NSA:lla on valtavat resurssit, mutta kannattaa pitää mielessä, että itärajan takana ja Kiinassa on paljon kyvykkyyttä.

Suomessa pitäisi Limnellin mukaan siirtää nyt kirjoitetut kyberstrategiat toimeksi.

- Tarvitsemme riittävästi resursseja ja lainsäädännön uudistamista, mutta tarvitsemme myös keskitettyä johtamista. Suomessa esimerkiksi yritykset tekevät maailmanluokan juttuja, nyt tämä osaaminen pitäisi keskittää, Jarno Limnell totesi.


Lue myös:

    Uusimmat