Asiantuntija: Nämä ensiaputaidot jokaisen olisi hyvä hallita

Mitkä ensiaputaidot jokaisen olisi hyvä hallita ja miksi elvytysohjeet muuttuvat viiden vuoden välein? AVA otti selvää.

Suomen Punaisen Ristin terveydenhuollon suunnittelija Niina Hirvonen kertoo AVAlle, mitkä ensiaputaidot jokaisen olisi hyvä osata. Entä kuka päättää siitä, milloin kansainväliset elvytysohjeet muuttuvat ja miksi?

Suomessa tapahtuu noin miljoona tapaturmaa vuosittain ja niistä noin 60 000 on liikennetapaturmia. Kun jotain sattuu, on hyvä olla toimintarohkeutta. Jokaisen olisi hyvä hallita se, kuinka toimia onnettomuuspaikalla tai tapaturman tai sairaskohtauksen sattuessa.

– Henkeä pelastavat taidot ovat tärkeät. On hyvä tietää, kuinka toimia, jos ihminen ei herää ja hän on siis tajuton tai eloton. Tai miten toimitaan, jos autettavalla on vierasesine hengitysteissä tai kyseessä on suuri, henkeä uhkaava verenvuoto, Hirvonen kertoo.

Onnettomuudet eivät tule kello kaulassa

Yleiseen hätänumeroon 112 tulee soittaa aina, kun tilanne on vakava.

– Kun on selkeä käsitys siitä, että tilanne on vakava, on soitettava hätänumeroon, tehtävä hätäilmoitus, kuunneltava ohjeita ja annettava tarvittaessa hätäensiapua sekä estettävä lisäonnettomuuksien syntyminen, Hirvonen sanoo.

Ensiaputaitojakin voi käydä oppimassa. Hirvonen suosittelee ensiapukurssia kaikille. SPR:n kursseille voi osallistua jo 12-vuotiaana. Myös ensiapuryhmässä voi taitoja pitää yllä.

– Jokaisen kannattaa pitää ensiaputaidot hallinnassa. Suosittelemme käymään ensiapukurssin kolmen vuoden välein, silloin ensiaputaidot pysyvät hyvällä tasolla, Hirvonen kertoo.

Hirvonen muistuttaa, etteivät yllättävät tilanteet tule kello kaulassa. Koskaan ei tiedä, milloin itselle, läheiselle tai vastaantulijalle sattuu jokin tapaturma tai sairauskohtaus työpaikalla, kotona tai harrastuksen parissa. Kun ensiapukurssi on käyty, on tarvittaessa rohkeutta alkaa toimia – ja uskallusta soittaa hätäkeskukseen.

– Joskus voi olla niinkin, että ihmiset eivät uskalla soittaa hätäkeskukseen, vaan soittavat ensin jollekin tutulle. Todellisessa hätätilanteessa pitäisi soittaa hätäkeskukseen, Hirvonen sanoo.

Hirvonen kertoo kansainvälisten elvytysohjeiden päivittyvän viiden vuoden välein. Miksi ohjeet muuttuvat?

– Ensiapua ja ensihoitoa tutkitaan nykyään enemmän kuin ennen. Kun saadaan lisää tutkittua tietoa siitä, mikä elvyttäminen on tehokkaampaa, kansainvälinen asiantuntijaraati kokoontuu. Jos on tarpeeksi näyttöä siitä, että jokin muu tapa – kuin siihen asti voimassa ollut ohje – on tehokkaampi, he päättävät elvytysohjeiden muuttamisesta. Suomen ohjeet on tehnyt kansallinen asiantuntijaryhmä, missä myös SPR on mukana. Ne on tehty maamme olosuhteisiin ja käytänteisiin sopiviksi Euroopan Elvytysneuvoston ohjeiden pohjalta, Hirvonen kertoo.



Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat