Mainos

Asiantuntija: Nämä asiat ovat rokottaneet hallituspuolueiden kannatusta

Hallituspuolueiden suosiota ovat eniten nakertaneet kunta- ja sote-uudistus sekä EU:n talouskehitys. Näin arvioi Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund.

Hänen mukaansa hallitus ei ole kyennyt luomaan ja viemään läpi tärkeitä päätöksiä, mikä on vienyt kannatusta etenkin hallituksen pääpuolueilta, kokoomukselta ja SDP:ltä.

– Kansalaisilla ei ole kovin selkeää kuvaa siitä, mistä kunta- ja sote-uudistuksissa on kyse. Toisaalta kannatuksen heikkenemisen taustalla on varmasti myös Euroopan talouskehitys, mikä rokottaa nimenomaan hallituspuolueita, Grönlund totesi MTV3:n Kymmenen uutisissa.

– Molemmat päähallituspuolueet toivovat nyt talouskasvua. Se voi pelastaa vielä hallituksen.

Kokoomuksen kannatusta on syönyt myös niin sanottu Himas-kohu. Perustuslakivaliokunta päätti tänään, että pääministeri Jyrki Katainen ei ole menetellyt lainvastaisesti tilatessaan filosofi Pekka Himasen yhtiöltä tulevaisuusselonteon ilman kilpailutusta.

Grönlund korostaa kuitenkin, että nykyaikainen politiikanteko on mielikuvista riippuvainen.

– Suomi on pieni maa, jossa politiikan, talouden ja myös akateemisen eliitin väliset yhteydet ovat tiiviit, Kataisella on ehkä päässyt unohtumaan, että kaikkia tutkijoita pitäisi käsitellä tasapuolisesti. Kohu on jättänyt pienen loven Kataisen ja kokoomuksenkin imagoon.

"Keskusta ja Sipilä onnistuneet oppositiopolitiikassa"

Politiikan asiantuntija antaa tunnustusta etenkin keskustan ja sen puheenjohtajan Juha Sipilän oppositiopolitiikalle.

– Keskustan puheenjohtajan vaihdos on ollut onnistunut. Juha Sipilä on onnistunut ottamaan paikkansa keskustan puheenjohtajana. Hän on luonut rakentavaa kuvaa keskustasta ja pyrkinyt nimenomaan yhdistämään keskustan rivejä sisäisesti, Grönlund summaa.

– Vielä ei tietenkään tiedetä, onnistuuko keskusta seuraavissa eduskuntavaaleissa saamaan taakseen myös uutta kannatusta ja todella haastamaan kokoomuksen paalupaikan.

Grönlund ennustaa, että kahdesta oppositiopuolueesta - perussuomalaisista ja keskustasta - jälkimmäinen näyttäisi hyötyvän enemmän hallituspuolueiden kannatuksen alamäestä.

– Toki vaikea sanoa, kun vaaleihin on vielä kaksi vuotta aikaa, mutta tällä hetkellä keskusta näyttää vahvemmalta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.