Mainos

Asiantuntija MTV:lle – Arvio Linnunradan 100 miljoonasta mustasta aukosta voi pitää paikkansa

Tuoreen tutkimuksen mukaan Linnunradassa saattaa olla jopa 100 miljoonaa mustaa aukkoa.

MTV Uutiset tiedusteli asiaa alan asiantuntijalta, Tampereen Ursan puheenjohtajalta, Filosofian tohtori Tomi Hyvöseltä.

-Kyllä se ihan mielekkäältä arviolta kuulostaa. Tähdenmassaiset mustat aukot syntyvät hyvin raskaista tähdistä. Linnunradan olemassaolon aikana tuollainen määrä mustia aukkoja on voinut muodostua, Hyvönen kommentoi.

Hyvönen kertoo, että meitä lähin tunnettu musta aukko sijaitsee noin 3000 valovuoden päässä ja kuuluisa kohde Cygnus X-1 on noin 6000 valovuoden päässä meistä.

- Näissä kohteissa musta aukko on kaksoistähtijärjestelmässä, jossa ne kiertävät tähteä. Mustien aukkojen massa näissä järjestelmissä on 10-15 auringon massaa.

Mustista aukoista puhuttaessa vilahtelee usein suuria lukuja niiden massasta. Hyvönen kuitenkin toteaa, että periaatteessa mustalla aukolla ei ole massan alarajaa, kunhan massa puristetaan riittävän pieneen tilavuuteen.

Mustat aukot muodostuvat raskaan tähden räjähtäessä supernovana. Jos massa on tarpeeksi suuri, tähdestä jää jäljelle musta aukko. Jos räjähtävän tähden massa on pienempi, jäljelle jää neutronitähti.

-Tähdenmassaisilla mustilla aukoilla mustan aukon massan alarajan määrää neutronitähden massan yläraja. Se on 4-5 auringon massaa. Kevyimmät havaitut mustat aukot tähän mennessä ovat olleet noin 7 auringon massaa, Hyvönen kertoo.

Tähdenmassaisten mustien aukkojen lisäksi galaksien keskustoissa on supermassiivisia mustia aukkoja.

-Meidän Linnunradallammekin on noin 4 miljoonan auringon massainen musta aukko keskustassaan. Suurimmat supermassiiviset aukot on noin 10 miljardia auringon massaa, Hyvönen kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.