Mainos

Asiantuntija: Tilanne voi vielä kärjistyä Itä-Ukrainassa

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen johtaja Torsti Sirén arvioi, että tilanne voi vielä kärjistyä Itä-Ukrainassa.  Hänen mukaansa tilanne voidaan ratkaista diplomatian keinoin.

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Sirén uskoo, että mahdollisuudet tulitaukoon realisoituvat, kun Ukraina on saanut tilanteen paremmin hallintaan.

– Luulen että varsinaisen tulitauon mahdollisuudet konkretisoituvat vasta, kun Ukrainan asevoimat on menestynyt vielä paremmin Donetskin ja Luhanskin alueilla.

Sirénin mielestä nämä kaksi kaupunkia ovat saaneet Ukrainassa eräänlaisen symbolisen merkityksen, ja taistelut näyttävät yhdistäneen ukrainalaiset kansakunnaksi.   

– Tämä kriisi voitetaan ennen pitkää diplomatialla. Tilanne saattaa kuitenkin vielä hyvinkin kärjistyä ja  jonkinlainen kulminaatiopiste on Luhanskissa ja Donetskissa.

Kiina seuraa lännen reaktioita

Sirén  näkee Ukrainan kriisillä laajoja turvallisuuspoliittisia vaikutuksia. Hänen mukaansa Kiina seuraa tarkasti, miten länsimaat hoitavat Ukrainan kriisiä.

– Kiina todennäköisesti tarkkailee tilannetta, eli miten länsi vastaa Venäjän politiikkaan.

– Kiinalla on itselläänkin aluevaatimuksia Etelä-Kiinan merellä. En tietenkään sano, että Kiina lähtisi realisoimaan näitä aluevaatimuksia sen seurauksena että havaitsee lännen olevan heikko tai epäyhtenäinen reagoinnissaan Venäjän suhteen, mutta varmasti tilanteen kehittymistä seurataan myös Kiinan suunnalla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.