Mainos

Asiantuntija moittii: Miksi Suomen ulkopoliittinen johto vaikenee Gazan saarrosta?

Estelle-laivan miehistö tiesi alusta lähtien, että Israelin merivoimat ohjaa sen Ashdodin satamaan ja vie aktivistit kuulusteltaviksi. Avustusaluksia ei päästetä Gazaan.

– Estelle oli moraalinen ja eettinen kannanotto Gazan siviilien puolesta, sanoo Lähi-idän asiantuntija, dosentti Pertti Multanen Helsingin yliopistosta.

– Gazassa on inhimillinen katastrofi. Kaikki mahdollinen apu mistä tahansa olisi varmasti tarpeen.

Israel vastustaa muun muassa sementin kuljettamista Gazaan, koska sitä voitaisiin käyttää rakettien laukaisemiseen.

Saarto vaikeuttaa kuitenkin ennen kaikkea siviilien elämää, koska he jäävät ilman rakennustarpeita ja perustarvikkeita - tai joutuvat ostamaan niitä ylihintaan salakuljettajilta. Gazassa asuu 1,5-2 miljoonaa ihmistä.

Suomeen liputetun Estellen lastina oli aktivistien mukaan esimerkiksi sementtiä, jalkapalloja ja lastenkirjoja.

Estellen päällikkö on Mika Jämiä ja pursimies Wellu Koivisto. Matkustajina oli muutamia kansanedustajia Norjasta, Ruotsista, Kreikasta ja Espanjasta. Aluksella oli kaikkiaan 30 henkeä.

Suomi vaatii saarron purkua

– Ihmettelen, miksi Suomen ulkopoliittinen johto on hiljaa. Miksi Suomi ei protestoi tai vaadi Israelilta selvitystä, Multanen arvostelee.

Hän viittaa Israelin ja Turkin välien kiristymiseen vuonna 2010, jolloin israelilaiset kommandot tunkeutuivat avustuslaivaan ja yhdeksän turkkilaisaktivistia sai surmansa. Multasen mukaan tapaus vaikutti dramaattisesti koko Lähi-idän diplomaattiseen ilmapiiriin.

– En sano, että Suomen pitäisi näin reagoida, mutta vaikeneminenkaan ei ole oikein. Silloin epäsuorasti hyväksytään Gazan saarto.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) vastasi, että Suomi vaatii muiden EU-valtioiden lailla Gazan saarron purkamista. Mahdollisesta protestista Israelia vastaan pitää hänen mielestään keskustella Ruotsin ja Norjan kanssa. Estelle on ruotsalaisomistuksessa, ja Ship to Gaza -projekti on ruotsalainen.

Ship to Gaza -projektin verkkosivut takkusivat päivän mittaan, koska ne joutuivat aktivistien mukaan hyökkäyksen kohteeksi.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.