Mainos

Asiantuntija moittii karhuja seuraavia ihmisjoukkoja

Asutusalueilla ja kotien pihoilla liikkuneet karhut ovat pelästyttäneet viime aikoina ihmisiä erityisesti Pohjois-Karjalassa. Karhuasiantuntija, kunta- ja ympäristöalan lehtori Kai-Eerik Nyholm sanoo, että ihmiset ovat aiheuttaneet osittain omalla toiminnallaan karhujen epäluonnollisen käyttäytymisen.

MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Nyholm toteaa, että karhut pelkäävät yhä ihmistä, mutta pelko on pienenemään päin.

- Erityisesti tätä pahentaa se, että meillä on ollut tapauksia, joissa isot ihmisjoukot seuraavat esimerkiksi kaurapelloilla ruokailevia karhuja. Tämä ilmiö on todella huono. Suurten ihmisjoukkojen ei missään nimessä pitäisi seurata lähietäisyydeltä karhuja, koska se totuttaa karhua ihmisiin, Nyholm painottaa.

Karhun tottuminen ihmisiin tulee pahimmassa tapauksessa mukaan eläimen perimään, jolloin myös karhun poikaset pelkäävät ihmistä yhä vähemmän.

- Perimän siirtyminen on havaittu useissa tutkimuksissa. Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa on ilmennyt monia tapauksia, joissa ongelmallisesti käyttäytyvä emokarhu opetti myös pennuilleen huonot tavat.

Metsien huono marja- ja sienitilanne on tehnyt karhut erittäin nälkäisiksi pahimpaan mahdolliseen aikaan, kun eläimen pitäisi valmistautua pitkään talvilepoon.

Kova nälkä näyttääkin ohittavan eläimen luontaisen varovaisuuden ihmistä kohtaan.

- Tällainen käytöshäiriö on havaittu eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa käytetyt perinteiset karhujen karkotuskeinot ovat osoittautuneet tehottomiksi tilanteissa, joissa karhu on yksinkertaisesti liian nälkäinen, Nyholm sanoo.

(MTV3)

Puhelinhaastattelussa karhuasiantuntija Kai-Eerik Nyholm (Huomenta Suomi 8.9.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.