Mainos

Asiantuntija: "Mitä salattavaa päätöksessä on?"

Rikosoikeuden professori ihmettelee, miksi oikeudenkäyntiaineisto pidetään päätöslauselmaa ja sovellettuja lainkohtia lukuun ottamatta salassa 60 vuotta.

Rikosoikeuden professori Ari-Matti Nuutila ihmettelee, miksi hovioikeus on julistanut päätöksensä perustelut salaisiksi ja vielä peräti 60 vuodeksi.

- Aikanaan kun vankeuslakia suunniteltiin, ajattelimme että kaikki olisi julkista, Turun yliopistossa työskentelevä Nuutila toteaa.

- Mitä salattavaa tällaisissa päätöksissä on? Nuutila kummastelee.

Valjakkalan tapaukseen Nuutila ei halua ottaa kantaa. Hän ei kuitenkaan pidä ihmeellisenä sitä, että hovioikeus tekee vapauttamispäätöksen vaikka presidentti Tarja Halonen on kahta kuukautta aikaisemmin tehnyt kielteisen päätöksen armahdusanomukseen.

- Presidentti Halosen linja armahdusasioissa on ollut hyvin varovainen kuten myös Helsingin hovioikeuden linja ehdonalaiseen päästämisissä.

Nuutila kertoo, että ns. kahden raiteen järjestelmä - presidentti voi armahtaa, hovioikeus voi vapauttaa - luotiin sen takia, että vapaaksi päästämisessä kyse ei ole politiikasta, vaan juridiikasta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.