Mainos

Asiantuntija: Matkustajakonetta ammuttiin ehkä vahingossa

Itä-Ukrainassa pudonnut malesialaiskone on todennäköisesti ammuttu alas, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen pääopettaja.

Hänen mukaansa ampumisen taustalla on tämänhetkisten tietojen perusteella separatistien virhearvio.  

Majuri Tommi Lappalaisen mukaan separatisteilla on ollut luultavasti käsitys, että Itä-Ukrainan ilmatilassa ei lennä muita kuin sotilaskoneita. Hän viittaa separatistien tviittiin, jonka mukaan he luulivat aluksi ampuneensa alas Ukrainan sotilaskuljetuskoneen. Lappalainen perustaa arvionsa julkisiin lähteisiin.  

Ilmantorjuntajärjestelmä varastettu?

Lappalainen kertoo, että epäilty ohjusjärjestelmä on venäläinen BUK M1-ilmatorjuntajärjestelmä.   

Maanpuolustuskorkeakoulun aseasiantuntija pitää epätodennäköisenä, että Itä-Ukrainan separatistit olisivat saaneet BUK M1 -tasoisen ilmatorjuntajärjestelmän Venäjältä.  

Lappalaisen mukaan Venäjän ja Ukrainan rajan vuotamisesta huolimatta järjestelmän tuominen olisi erittäin mittava operaatio.  

Hän pitää mahdollisena, että järjestelmä on varastettu Ukrainan asevoimien varastosta. Lappalainen sanoo, että separatistien joukossa on Ukrainan asevoimien joukkoja, jotka eivät ole lojaaleja Kiovan hallitukselle.  

"Ei koko järjestelmää käytössä"

Lappalaisen mukaan kapinallisilla ei todennäköisesti ole ollut koko järjestelmää käytettävissä. Tämän vuoksi tutka ei ehkä ole tunnistanut tarkalleen korkeutta, jolla matkustajakoneet yleensä lentävät.  

Ukrainan sotilaskuljetuskoneen lentokorkeus on muutaman kilometrin matalampi.  

Lappalainen arvioi, että virhearvion puolesta puhuu myös se, ettei siviilikoneen alasampuminen palvele separatistien etuja.  

– Kansainvälisen yhteisön paine separatisteja ja Venäjää vastaan on tämän jälkeen selkeästi voimakkaampaa.   

Hänen mukaansa näyttää siltä, ettei konetta ammuttu Venäjän puolelta. Lappalainen ei myöskään usko, että Ukrainan armeija olisi ampunut konetta.  

– Ukrainan armeija on pystynyt viimeaikoina valtaamaan kaupunkeja kapinallisilta. On hirveän vaikea nähdä, että armeijalla olisi ollut tarvetta tehdä tällaista, Lappalainen sanoi STT:lle puhelimitse.  

Malesialainen matkustajakone syöksyi maahan Itä-Ukrainassa eilen. Koneessa olleet lähes 300 ihmistä sai surmansa. 

Yhdysvaltojen viranomaistietojen mukaan kone ammuttiin alas ilmatorjuntaohjuksella. 
Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.