Mainos

Asiantuntija: Masennuksesta on myös hyötyä

Aikuisten mielenterveyspalveluiden johtaja Timo Salmisaari Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä sanoo masennuksen olevan monimutkainen sairaus, mutta toisaalta myös ominaisuus, josta on hyötyä.

– Terapiassa voi olla joskus jopa tavoitteena, että ihminen oppii masentumaan fyysisen kivun sijaan. Masennus on ominaisuus, joka saattoi esimerkiksi entisaikaan suojata ihmistä eli jos jokin painoi mieltä myös keho reagoi siihen, eikä lähdetty luolan ulkopuolelle huonosti suojautuneena.

Salmisaari sanoo, että masennus on sairautena niin monialainen, ettei sitä voi laittaa yhteen lokeroon.

– Lievä ja vakava masennus ovat kaksi aivan eri asiaa. On kaamosmasennusta tai masennus voi olla elämänmuutokseen liittyvä oire. Kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa masennusta, luettelee Salmisaari muutamia masennustyyppejä.

Matalan kynnyksen hoito vähensi jonoja

Salmisaari kertoi MTV:n Huomenta Suomessa, että Etelä-Karjalassa masennuksen hoitoa on muutettu viime vuosina niin, että apua pyritään antamaan heti.

– Lähdimme uudistuksessa liikkelle siitä, että ihmisten pitää päästä hoitoon matalalla kynnyksellä.  Otimme kaikki apua tarvitsevat sisään. Heille ei annettu uutta aikaa tai puhelinnumeroa johon soittaa, vaan alettiin heti siinä selvittää millaista hoitoa tai apua he tarvitsevat.

 Salmisaari sanoo uuden tavan hoitaa ihmisiä tuottaneen tulosta myös lukujen valossa.

– Meillä ei ole jonoja. Lisäksi laitospaikat ja vastentahtoiset hoidot ovat vähentyneet.Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.