Mainos

Asiantuntija: Malttia kurssiheilunnan keskellä

Yhdysvaltojen mammuttimainen roskapankkisuunnitelma on lietsonut osakemarkkinat hurjaan nousuun. Vyöry alkoi eilen Wall Streetillä ja on kiertänyt tänään Aasian pörssien kautta Eurooppaan.

Euroopan suuret pörssit ovat seitsemästä kahdeksaan prosenttia plussalla.

Useat pörssit ovat olleet lähes ennätysmäisen kovassa nousussa. Helsingin pörssi peesasi suuria pörssejä ja oli seitsemän prosentin nousussa. Yhdysvalloissa pörssit aukesivat selvään nousuun.

Sijoittajat ovat yrittäneet lukea uutistulvasta positiivisia merkkejä finanssikriisin kylvämän ahdingon keskellä, ja kurssiliikkeet ovat sen mukaisia. Asiantuntijat eivät kuitenkaan usko roskapankkisuunnitelman vielä selättävän kriisiä. Talouskehitys heikkenee edelleen vauhdilla niin Yhdysvalloissa kuin vaikkapa Euroopassakin.

Kriisin alkuperäisenä moottorina olevat Yhdysvaltojen asuntomarkkinat ovat karseassa jamassa. Lisäksi finanssisektorin kupruissa riittää vielä perattavaa roskapankin perustamisen jälkeenkin.

Markkinamyräkkä jatkuu

Pohjola Tutkimuksen seniorianalyytikko Pekka Spolander pitää suunniteltua roskapankkia hyvänä askeleena, muttei lopullisena ratkaisuna Yhdysvaltojen finanssikriisiin.

-Ei voi sanoa, että kriisi olisi poissa päiväjärjestyksestä. Tässä on niin monta kertaa jo julistettu, että pahin on jo nähty, eikä ole kuitenkaan nähty, Spolander sanoo.

Monella ammattilaisellakin on mennyt sormi suuhun viime aikojen kurssiheilunnassa. Piensijoittajalle Spolander suosittelee jäitä hattuun.

- Kyllä piensijoittajan kannattaa pysyä rauhallisena ja katsoa maltilla. Jos yrittää lähteä hyötymään näistä liikkeistä, niin se on kyllä aika arpapeliä, Spolander sanoo.

Spolander huomauttaa, että jos rupeaa ostamaan tai myymään osakkeita silloin, kun tilanne on kaikkein epävarmin, niin helposti huomaa, ettei se ollutkaan välttämättä paras hetki.

- Kyllä tämä vaikuttaa sellaiselta ylilyönniltä, että ei tässä kannata mihin tahansa hintaan ruveta myymään omia osakkeitaan pois, Spolander sanoo.

Kurssiralli kirkasti pörssiviikkoa

Maailmalla on arvioitu yleisesti, että markkinoiden heilunta tulee jatkumaan lähiaikoina. Eli sitä mukaan, kun hyviä ja huonoja uutisia saadaan, tulevat kurssit pomppimaan ylös ja alas.

Kuluneen pörssiviikon ilmettä kurssiralli tänään kirkasti, sillä alkuviikko oli markkinoilla poikkeuksellisen synkkä.

Viime aikoina varsinkin finanssiosakkeet ovat olleet rajussa paineessa ja välillä lähes vapaassa pudotuksessa. Pankkiosakkeet ovatkin olleet nousukärjessä ympäri maailmaa.

USA:n roskapankkivirityksen ohella esimerkiksi Britanniassa ja Yhdysvalloissa pankkiosakkeita on kirittänyt ylöspäin myös viranomaisten päätös suitsia finanssiosakkeiden lyhyeksi myyntiä. Pankkiosakkeiden viime viikkojen syöksyn taustalla uskotaan osittain olleen juuri niiden lyhyeksi myynti.

Lyhyeksi myyjät myyvät osakkeita, joita eivät vielä omista. Käytännössä he lainaavat myyntiin tarjoamansa osakkeet markkinoilta. Tavoitteena on ostaa myydyt osakkeet markkinoilta myyntihintaa halvemmalla kurssin laskettua. Hintaeron myyjä panee taskuunsa voittona.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.