Asiantuntija: Lisää perheystävällisyyttä työelämään

Työurien pidentäminen on herättänyt vilkasta keskustelua jo pitkään: nuoret halutaan aiemmin työelämään ja toisaalta eläkeikää pyritään nostamaan. Samalla keskusteluun on noussut työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen.

Projektikoordinaattori Anna Kokko Väestöliitosta pitää keskustelun heräämistä hyvänä ja perää Suomeen perheystävällistä työkulttuuria eli pelisääntöjä ja sopimuksia, joilla turvataan työn ja perheen tasapaino.

- On hienoa, jos työpaikalta lähetetään perheelle kukkia vauvan syntyessä tai puolison voi tuoda mukanaan firman pikkujouluihin. Perheystävällisyys on kuitenkin jotain ihan muuta, Kokko toteaa.

Kokon mielestä mahdollisuuksia etä- ja osa-aikatyöhön pitäisi entisestään lisätä, ja perhevapaan pitoon tulisi kannustaa sekä äitejä että isiä. Perheystävällisyys näyttäytyy myös käytännön tilanteissa.

- Nähdäänkö sairaan lapsen hoitaminen ongelmana vai onko äkillisiin tilanteisiin varauduttu jo ennalta esimerkiksi tiimien kokoonpanolla? Milloin työpäivä alkaa ja päättyy? Varsinkin pienten lasten perheissä joustavuus työajoissa helpottaa arjen tasapainoa, Kokko luettelee.

Kaikki käytännöt eivät toki sovi kaikille työpaikoille tai kaikkiin tehtäviin, mutta Kokko muistuttaa, että jokaisella työpaikalla voidaan tehdä jotakin.

Erilaiset perheet, erilaiset tarpeet

Perheystävällisessä työkulttuurissa otetaan projektikoordinaattori Anna Kokon mukaan huomioon erilaiset elämäntilanteet. Kyse ei ole siis pelkästään pienten lasten perheiden tukemisesta. Omat tarpeensa on myös teini-ikäisten perheillä tai niillä perheillä, joissa huolehditaan vakavasti sairaiden tai iäkkäiden omaisten asioista.

- Arki on erilaista ydinperheissä, yksinhuoltajaperheissä ja uusperheissä, Kokko muistuttaa.

Tutkimusten mukaan työn ja perheen tasapainosta koituu monenlaista hyötyä niin työntekijälle kuin työnantajallekin.

- Tyytyväisyys työn ja perheen tasapainoon näkyy sairauspoissaolojen ja irtisanoutumisten vähentymisenä sekä työnantajaan sitoutumisena. Työnantajalle on etu rekrytoinnissa, jos se voi kutsua itseään perheystävälliseksi työantajaksi. Viime kädessä myös koko yhteiskunta hyötyy.

Kokko kehottaa esimiehiä toimimaan esimerkkinä joustamisessa.

- Lähiesimieskin voi tehdä etätyötä ainakin yhden päivän viikossa.

Tunnollisuus ja kateus rajoittavat

Väestöliiton projektikoordinaattori Anna Kokko kertoo, että perheystävällisestä työkulttuurista on hyviä esimerkkejä monissa maissa.

- Vaikkapa Hollannissa sekä naiset että miehet hyvin tyypillisesti lyhentävät työaikaansa pikkulapsivaiheessa. Monissa maissa myös jaetaan palkintoja, joilla nostetaan esiin perheystävällisiä työpaikkoja, Kokko kertoo.

Suomessa tällainen palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa tänä syksynä, kun Väestöliitto palkitsi syyskuussa Kaleva Travelin.

Kokon mielestä meillä perheystävällisen työkulttuurin kehittymistä saattaa jarruttaa tunnollinen suhtautuminen työhön - ja ehkä myös perisuomalainen kateus.

- Meillä on perinteinen ajatus siitä, että tarvittaessa kaikki uhrataan työlle. Olemme aika työorientoitunut kansa ja myös vähän kateellinen kansa. Helposti ajatellaan, että se, mikä on toiselle eduksi, on itseltä pois. Perheystävällisyysajattelussa kuitenkin kaikki voittavat, sillä erilaiset elämäntilanteet voivat koskettaa ketä tahansa meistä, Kokko summaa.

Työn ja perheen yhteensovittamista pohditaan tänään Väestöliiton järjestämässä tilaisuudessa Helsingissä.

Lue myös:

    Uusimmat