Mainos

Asiantuntija: Lihavuusepidemiaa vastaan politiikan keinoin

Asiantuntijan mukaan lihavuusepidemian pysäyttämiseksi tarvitaan radikaalia maatalouspolitiikan ja elintarviketuotannon uudelleenajattelua.

Maailmanlaajuisen lihavuusepidemian pysäyttämiseksi tarvitaan radikaalia maatalouspolitiikan ja elintarviketuotannon uudelleenajattelua, vaati johtaviin alan asiantuntijoihin kuuluva Philip James tänään Sydneyssä Australiassa meneillään olevassa konferenssissa.

James arvosteli EU:n ja erityisesti Yhdysvaltain maataloustukia. Hallitusten tukemien öljyn, rasvan ja sokerin ylituotanto on hänen mukaansa johtanut vuosikymmenten mittaan ihmisten liikalihavuuteen.

Maailmassa on nykyisin enemmän lihavia kuin nälkäisiä ihmisiä, ilmenee Maailman terveysjärjestön WHO:n tilastoista. Lihavuus on merkittävin yksittäinen tekijä kroonisten sairauksien puhkeamisessa.

James arvioi, että Maailman kauppajärjestön WTO:n ns. Dohan kierroksen neuvotteluiden epäonnistuminen tarjoaa mahdollisuuden muuttaa maataloutta maailmanlaajuisesti vaurautta ja terveyttä edistävään suuntaan.

James mainitsi Tanskan maana, joka on onnistunut säätelemään lihavuutta aiheuttavia elintarvikkeita kieltämällä ns. transrasvahapot. Yhdysvallat sai häneltä kiitosta, koska hampurilaisketju oli joutunut maksamaan sakkoja siitä, ettei se ollut onnistunut poistamaan haitallisia transrasvahappoja tuotteistaan.

James johtaa kansainvälistä ryhmää, jonka tehtävänä on etsiä keinoja lihavuusongelman pienentämiseksi. Hän on myös toiminut Britannian pääministerin Tony Blairin neuvonantajana elintarvikeasioissa.

Kansainvälinen lihavuutta käsittelevä konferenssi pidetään neljän vuoden välein. Sydneyn konferenssi on kymmenes.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.