Mainos

Asiantuntija: Kynnys puuttua työtoverin mielentilan ongelmiin on korkea

Germanwingsin koneen mahdollisesti tahallaan päin vuorta lentänyt perämies kärsi lehden mukaan mielenterveydellisistä ongelmista.

Turman tahallisuus on järkyttänyt ihmisiä ja ilmailualan työntekijöitä ympäri maailman.

– Toivon vielä, että tutkijalautakunta löytäisi onnettomuudelle jonkin muun syyn, joka osoittaisi syytökset vääräksi. Jos se on tahallinen, se järkyttää syvästi kaikkia - niin kuin onnettomuus muutenkin, kertoo Suomen lentäjäliiton turvatoimikunnan puheenjohtaja Petri Pitkänen.

Pitkänen on itsekin lentäjä, ja palasi tänään iltapäivällä lennolta Ranskasta. Huomenna lentoyhtiöitä kehotetaan ottamaan käyttöön menetelmä, jossa ohjaamossa on aina kaksi henkilöä. Osassa lentoyhtiöistä käytäntö on ollut jo kauan voimassa, mutta kaikilla ei.

Vuoden 2001 terrori-iskun jälkeen ohjaamoon pääsyä kiristettiin äärimmilleen.

– On kuitenkin suurempi todennäköisyys, että uhka tulisi matkustamon puolelta. Tämä kahden henkilön ohjaamossaolo on minimissään oikea askel oikeaan suuntaan, Pitkänen pohtii, kun häneltä kysytään parasta teknistä tapaa taata kaikkien turvallisuus yläilmoissa.

Lentäjien psyykettä seurataan jokavuotisessa lääkärintarkastuksessa Pitkäsen mukaan pintapuolisesti. Hänen mielestään psykologisen tilan arviointi voisi joissakin tapauksissa olla tiukempikin.

– Mielentilan ongelmiin puuttumisessa on luonnollisesti korkea kynnys jokaisessa työyhteisössä. Meillä on kuitenkin rakennettu toimintamalleja, jotka madaltavat tätä kynnystä.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.