Mainos

Asiantuntija: Krimin tilanteeseen ei ole nyt hyviä ratkaisuja

17:12

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen sanoo, että Krimin kansanäänestyksen luotettavuudesta on vaikea sanoa mitään.

Tiillikainen sanoo MTV Uutisten haastattelussa, että Krim jää ilmaan. Kaikki osapuolet pitävät omastaan kiinni, ja kukaan ei osaa sanoa, mihin ollaan menossa.

Tiilikainen muistuttaa, että vaikka Venäjä on ilmoittanut äänestystulokseksi 93 prosentin kannatuksen liittymiselle, suuretkin kansanosat boikotoivat äänestystä. Esimerkiksi Tataarit.

– Toisaalta, minkälaisen painoarvon antaa tällaiselle äänestykselle tilanteessa, jossa äänestys ei ole minkään perustuslain mukainen, Tiilikainen sanoo.

Tiilikainen muistuttaa, että äänestys oli Venäjän tukema. Venäjä sai odottamansa lopputuloksen.

– Nyt on katsottava pitääkö sopimus, ettei aseita käytetä, jos on olemassa vahva erimielisyys siitä, miten äänestsytulosta Krimillä pitäisi tulkita.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja on lähes varma siitä, että Krim liitetään nyt Venäjään, vaikka länsi pitää kansanäänestystä täysin laittomana.

– Tästä on pitkä matka neuvottelupöytään, jossa ryhdyttäisiin alusta asti asetelmaa uudestaan puimaan. Kun on näin pitkälle menty, niin vaikea olisi välttää muunlaista seurausta, Teija Tiilikainen sanoo.

Huomenna EU-johtajat pohtivat Ukrainan kriisiä ja pakotteita. Tiilikaisen mukaan unionin olisi nyt pysyttävä kolmivaiheisessa suunnitelmassa.

– Venäjä ei ole suostunut mihinkään vaatimuksiin. Nyt on mahdollisesti tulossa matkustuskieltoja ja varojen jäädytyksiä. Myöskin tätä kovemmat pakotteet ovat hyvin mahdollisia. 

Venäjä on uhannut vastapakotteilla, joilla olisi vaikutuksia myös Suomen talouteen.

Teija Tiilikainen pitää kysymystä sotilaallisen konfliktin mahdollisuudesta erittäin isona ja vaikeana asiana. Hänen arvionsa mukaan Venäjän johdon aivoitukset ovat koko ajan olleet erittäin vaikeasti ennakoitavissa.

– Venäjän johdon toimia ja ajattelua on ollut tässä tilanteessa erittäin vaikea ennkoida. Jollain tavalla ennakoimatonta ja kummallista on ollut lähes täydellinen vetäytyminen sopua hierovista keskusteluista. On vaikea ennakoida, miten herkästi sotilaalliseen voimaan Venäjän puolelta turvaudutaan.


 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja