Mainos

Asiantuntija: Kriisi muuttaa Suomen asemaa Venäjän naapurina

Asiantuntija korostaa Suomen roolia Ukrainan kriisissä. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltolan mielestä Suomen tulisi ottaa tiukasti kantaa kriisiin.

– Kriisi muuttaa Suomen turvallisuuspoliittista asemaa Euroopan kartalla. Tässä luodaan samalla uusia ennakkotapauksia siitä, mitä Venäjä voi raja-alueillaan tehdä, Aaltola sanoo.

Aaltolan mukaan Suomen kantaa myös kuunneltaisiin Venäjällä. Hänen mukaansa Suomen mahdollinen jyrkkä kanta lisäisi Venäjän painetta hillitä sotatoimia.

– Suomen pitäisi ottaa kantaa kriisiin, mutta pahoin pelkään, että Suomi näyttelee kuollutta. Suomella on tällainen tapa aina, kun Venäjä on mukana konflikteissa.

Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta sekä ulkoasianvaliokunta pitävät tänään ylimääräiset kokoukset Ukrainan kriisin takia.

Miten Putin säilyttää kasvonsa?

Venäjän presidentti Vladimir Putin puhui eilen Yhdysvaltojen presidentti Barack Obaman kanssa puolitoista tuntia Ukrainan tilanteesta. Ohjelmajohtaja Aaltolan mukaan kriisi huonontaa suurvaltojen välejä.

– Diplomaattiset suhteet vaikeutuvat, samoin kuin monen asian - kuten Syyrian ja Iranin neuvotteluiden - hoitaminen. Yhdysvallat voi asettaa myös kauppasanktioita ja eristää Venäjän globaaleista yhteistoimintaelimistä. G8-kokous tulee varmaankin menemään nurin, se oli suunniteltu Sotshiin.

Putin sai eilen parlamentilta luvan käyttää asevoimia Krimillä. Aaltolan mukaan Putinin kannalta parasta olisi, jos Ukrainassa onnistuisi samantapainen sotilaallinen operaatio kuin Georgiassa vuonna 2008.

– Putin säilyttää parhaiten kasvonsa, jos Venäjä tekee näyttävän ja suhteellisen kiistattomasti toimivan sotilaallisen operaation Ukrainassa. Jos tilanne kuitenkin riistäytyy hallinnasta, ja Ukrainassa tehdään vastarintaa, niin Putinin kyky rajoitettuun operaatioon voi heiketä. Silloin hänelle saattaa tulla kiusaus puuttua tapahtumiin laajemmin. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.