Asiantuntija: Koreoiden tilanne vakava uhka

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen johtaja, everstiluutnantti Torsti Sirén uskoo, että viime aikojen Pohjois-Korean masinoima propaganda on vakava uhka.

Sirén arvioi, että Pohjois-Korea pyrkii propagandallaan saamaan Etelä-Korean ensin sotatoimiin. Näin Pohjois-Korea voisi vastata tuleen menettämättä kasvojaan maailmalla.

- Kyllä tässä jotakin varmasti tapahtuu. Yksi semmoinen todennäköinen skenaario voisi olla se, että Pohjois-Korea houkuttelee Etelä-Korean avaamaan ensin tulen.

Sirénin mielestä Pohjois-Korean uhkailu on noussut viime aikoina uudelle tasolle.

- Kyllähän tämä erittäin vakava uhka on. Olemme tottuneet siihen, että Pohjois-Korea uhkailee saadakseen itselleen ruokaa ja energiaa, mutta kyllä Yhdysvaltojen uhkaaminen ydiniskulla on jo megalomaanista, toteaa Sirén.

P-Korea mennyt liian pitkälle?

Jos Koreoiden välit leimahtavat aseelliseksi yhteenotoksi, voivat seuraukset olla vakavat. Tämä johtuu siitä, että Etelä-Korealla ja tämän liittolaisella Yhdysvalloilla on valtavat asevoimat. Myös Pohjois-Korealla on tulivoimaa, toteaa Sirén.

- Jos heillä nyt on tuommoinen 13 000 rakentinheitintä Etelä-Korean vastaisella rajalla, niin kyllä siinä Soulin alue varmasti joutuu tulimyrskyn alle ensimmäisenä. Uhreja tulee tuhansia tai jopa satoja tuhansia, mutta vastaavasti kun ensimmäiset ohjukset lähtevät Pohjois-Koreasta niin Etelä-korea vastaa tuleen Yhdysvaltojen tuella.

Sirènin mukaan Pohjois-Korea on saattanut mennä kiristyksessään jo liian pitkälle. Siinä tapauksessa uhittelu ei enää auta, vaan Etelä-Korea tai Yhdysvallat tekevät ratkaisunsa. Tämä on kuitenkin hyvin epätodennäköinen vaihtoehto.

- Voi käydä myös niin, että Etelä-Korean kiristys on mennyt liian pitkälle. Siis se ei enää autakaan, vaan katsotaan oikeasti mikä se Pohjois-Korean uskottavuus on. Tavallaan siis Pohjois-Korea ajaa itsensä tilanteeseen, että jotain pitää tehdä. En kuitenkaan usko, että Yhdysvallat lähtee tekemään Pohjois-Koreaa kohtaan enneltaehkäiseviä iskuja. Siinä on pelissä paljon enemmän kuin Yhdysvallat ja Pohjois-Korea. Esimerkiksi Pohjois-Korealla ja Iranilla on ollut yhteistyötä ydinohjelman merkeissä. Eli nämä asiat on varmasti siellä laskelmissa huomioitu. Että riskit voivat olla aika kovat.

Maanpuolustuskorkeakoulun Strategianlaitoksen johtaja, everstiluutnantti Torsti Sirén arvioi Koreoiden tilannetta Radio Novan Enbuske Linnanahde Crew -ohjelmassa

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat