Mainos

Asiantuntija: Komission nootti voi helpottaa leikkauspäätöksien tekemistä

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä muistuttaa, että äkkikäännettä Suomen talouskurimukseen ei ole tulossa.

– Kovin nopeaa ja rajua säästöratkaisua ei saada mistään, paitsi lomauttamalla koko julkisen sektorin väki, lakkauttamalla palvelut tai jättämällä tulonsiirrot maksamatta. Mikään näistä ei ole kovin houkutteleva vaihtoehto. 

– Ajatus siitä, että julkisen sektorin työaikoja pidennetään, mikä oli tässä yhteiskuntasopimuksessa esillä, niin se voisi olla yksi asia, joka vaikuttaa. Ei tänä vuonna, eikä ensi vuonna, mutta ajan mittaan, Vihriälä antaa konkreettisen esimerkin.

Vihriälä arvioi, että EU-komission tämänpäiväinen varoitus Suomen taloustilanteesta voi auttaa rankkojen säästöpäätöksien läpiviemistä.

– Se saattaa helpottaa sitä tilannetta, että kansalaiset ajattelisivat, että kyse olisi valtionvarainministeriön tai poliitikkojen harhaanjohtavasta puheesta Suomen taloudesta ja leimataan tilanne liian huonoksi. Nyt samaiset asiat todetaan myös ulkoa päin ja vahvistetaan sitä kuvaa, joka on ollut olemassa Suomessa jo aikaisemmin.  

Etuuksista leikataan

Suomella on edessään leikkauksia eri kohteista. Hallituksen muodostaja Juha Sipilä (kesk.) on jo aikaisemmin sanonut, että leikkauksia tehdään todennäköisesti indekseistä ja elinkeinotuista. Vihriälän mukaan nämä ovat kärkikohteita leikkauksissa, koska ovat poliittisesti helpoimpia. Muutakin voidaan leikata. 

– Puhutaan etuuksista, julkisista palveluista, mitä ihmisille tarjotaan, kuntien velvoitteet ja kuntien palvelujen tuottamiset. Sitten myös niitä asioita, että miten asiat tuotetaan ja kuinka paljon töitä tehdään julkisessa sektorissa.

Hallitusneuvotteluihin ei MTV:n Kymmenen uutisissa vierailleen Vihriälän mukaan komission ärähdys Suomen budjettivajeesta suuremmin vaikuta.

– Ne asiat, jotka komisssio nosti nyt pöydälle, on jo tunnettu Suomessa. Meillä on julkisen talouden vaje ja velkaantumisen jatkuminen, niille pitää joka tapauksessa tehdä jotakin, Etlan toimitusjohtaja toteaa.

Suomi voi saada myös suosituksia

Suomi ei täytä EU-maiden yhdessä sopimia taloudenpidon sääntöjä. EU-komissio on ottanut Suomen nyt tarkkailuun, miten maa aikoo tervehdyttää talouttaan. Suomelta ei vielä tässä vaiheessa oltaisi pyytämässä selvitystä. 

Suomi voi saada myöhemmin komissiolta myös suosituksia, jos talousuudistukset eivät etene tarpeeksi nopeasti.

– Sieltä tulee suositus, että jossain aikarajassa täytyy liiallinen julkinen alijäämä saada korjattua. Sitten sieltä tulee täsmennyksiä minkä tyyppisiä toimenpiteillä täytyy mennä eteenpäin. Jos hallitus on tehnyt jotain päätöksiä, puututaan niiden toimeenpanoon, miten ne pitäisi panna toimeen. Sitten, jos ne eivät riitä, niin mitä lisää pitäisi tehdä, Vihriälä kuvailee mahdollisia suosituksia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.