Mainos

Asiantuntija: Kolmasosa itsemurhista helposti ehkäistävissä

Vertaistukea tarjoavan Surunauhan puheenjohtaja Satu Ojala sanoo, että erityisesti itsemurhan tehneen nuoren omaiset tarvitsevat lisää tukea.

Ojala uskoo, että kolmasosa itsemurhista voitaisiin ehkäistä, jos itsemurhan tehneen läheisille olisi tarjolla enemmän tukea.

 – Lapsille ja nuorille pitäisi ehdottomasti olla seurantajärjestelmä, ettei heille pääsisi kapseloitumaan itsetuhoisia ajatuksia. Mitä varhaisemmassa vaiheessa apua on saatu, sitä aikaisemmin käynnistyy asian läpikäyminen.

Itsemurha yllättää aina omaiset, vaikka henkilöllä olisi taustalla aiempia itsemurhayrityksiä.  Häpeän ja syyllisyyden tunteet ovat tyypillisiä itsemurhan tehneen omaisille. Moni syyttää itseään siitä, ettei havainnut itsetuhon merkkejä eikä osannut auttaa ajoissa. Myös omat itsetuhoiset ajatukset saattavat yleistyä. Tutkimusten mukaan itsemurha lähipiirissä jopa moninkertaistaa läheisen oman itsemurhariskin.

Ojalan mielestä läheisensä menettänyttä autetaan parhaiten hyvin tavallisilla asioilla.

– Kuunteleminen on tärkeintä. Tilanteessa on harvemmin mitään erikoista tai lohduttavaa sanottavaa, mutta toisen tunteista ja ajatuksista puhuminen on tärkeää. Jos perheessä on pieniä lapsia, heidät voi viedä vaikka puistoon ja antaa vanhemmille hetki omaa aikaa. Kannattaa tarjota myös ihan konkreettista apua esimerkiksi siivouksessa ja ruuanlaitossa. Omaisten on tärkeä kokea, että heidän lähellään on ihmisiä.

– Ikävimpiä kokemuksia ovat ne, kun ystävät eivät osaa kohdata itsemurhan tehneen omaisia. Jotkut ovat kertoneen ystävien jopa vaihtaneen kadulla puolta vastaan tullessaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja