Mainos

Asiantuntija: Kolmas intifada tuloillaan Länsirannalla

Israelin ilmaiskujen tuhoja korjataan Gazassa 28.12.2008 (Kuva: Mohammed Saber / Epa)

Lähi-idän asiantuntija, dosentti Pertti Multanen uskoo, että Israelin iskut Gazaan saattavat johtaa kolmanteen intifadaan eli palestiinalaisten kansannousuun.

- Aivan ilmeinen mahdollisuus. Erityisesti, jos Israel lähtee maasotaan, niin minun arvioni mukaan myös Länsiranta räjähtää, sanoo Multanen.

Suomalaisasiantuntijalle Lähi-idän tilanteen kiristyminen ei ole yllätys.

- Ennen muuta väittäisin, että Yhdysvaltojen tuleva presidentinvaihdos on ollut vaikuttamassa siihen, että juuri nyt käydään näin laajamittaisia taisteluita Lähi-idässä.

"Israelilla väärät keinot"

Multanen hämmästelee sitä, että Israel yrittää syrjäyttää Hamasin sotilaallisesti, sillä palestiinalaisten vastarintaa ei ole aiemminkaan saatu kitkettyä sotilaallisilla keinoilla.

- Tämä on täysin väärä keino yrittää vaikuttaa Hamasin arvovallan romahtamiseen. Israelin sotilaalliset toimet ovat läpi historian vahvistaneet vain enemmän palestiinalaisliikeiden arvovaltaa.

Multanen painottaa, että erityisesti jatkuvasti nouseva siviiliuhrien määrä Gazassa vain nostaa palestiinalaisten katkeruutta, ja vahvistaa tällä tavoin Hamasin asemaa.

- Israelin kannalta ainoa oikea tapa ratkaista tilanne olisi hankkia keinolla millä hyvänsä poliittiset yhteydet ja vaikuttaa tällä tavoin Hamasiin, painottaa Multanen.

Historia toistaa itseään

Israelilaisten ja palestiinalaisten 60 vuotta kestänyt väkivaltainen historia noudattaa samaa kaavaa vuosikymmen toisensa jälkeen.

- Nyt käynnissä oleva konflikti ei juuri eroa aiemmista, sanoo Multanen.

Hän muistuttaa, että Lähi-idän konfliktit ovat kautta aikain käynnistyneet tilanteissa, joissa palestiinalaisten puolelta jokin järjestö tai organisaatio on alkanut voimistaa vastarintaa.

- Israelin hyökkäysten kohde on aina ollut taho, joka on voimakkaimmin puhunut palestiinalaisten etujen puolesta. Aiemmin tämä taho oli palestiinalaisten vapautusjärjestö PLO, nyt se on islamistinen Hamas.

Pertti Multanen toimii lehtorina Helsingin yliopiston kehitysmaatutkimuksen laitoksella.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.