Mainos

Asiantuntija: Kiviniemen turkiskytkökset eivät syö suosiota

Pääministeri Mari Kiviniemen (kesk.) viimeaikaiset kompastelut muun muassa turkisteollisuuteen ja EU:n vakausrahastoon liittyvissä asioissa eivät asiantuntijan mukaan heikennä Kiviniemen suosiota.

MTV3:n vaaliasiantuntija, tutkimusjohtaja Kimmo Grönlud Åbo Akademista arvioi kuitenkin, että Kiviniemen on terästettävä otettaan vaalitaistelussa. Grönlundin mielestä Ylen Vaalistartissa viime viikolla esiintynyt Kiviniemi väisteli kömpelösti kysymyksiä EU:n vakausrahaston kasvattamisesta ja siihen liittyvistä epäselvyyksistä.

- Kiviniemi jätti melko oudon vaikutelman. Tällaisesta vastaamattomuudesta saattaa syntyä hänen kohdallaan ylimielinen vaikutelma, Grönlud arvioi.

Grönlundin mielestä Kiviniemen tilanne on hankala, sillä hän joutuu esiintymään sekä pääministerinä että vaalivoittoa tavoittelevan puolueen puheenjohtajana.

- Tyyliltään Kiviniemi on hyvin virkanaismainen. Kun kovin haastaja tällä hetkellä on perussuomalaisten Timo Soini, niin keskustan puheenjohtajankin pitäisi esiintyä enemmän poliitikkona. Kiviniemen pitäisi unohtaa hallituksen luotsaamisessa vaadittava tasapuolisuus ja kaikkien kuunteleminen ja tuoda esiin keskustan ydinarvoja vaalikamppailussa.

Kummallinen isänmaallisuuskeskustelu

Erityisen omituisena Grönlund pitää pari viikkoa sitten eduskunnassa käytyä debattia. EU:n talouspolitiikkaa käsittelevässä keskusteluissa Kiviniemi syytti oppositiota epäisänmaalliseksi, mistä oppositiopuolueiden poliitikot pillastuivat täysin.

- Oppositio oli kuin prinsessa sen kuuluisan herneen päällä, täysin loukkaantunut Kiviniemen syytöksistä. Toisaalta yhtä outoa oli se, että pääministerin oli niin vaikea pyydellä anteeksi ja perua puheitaan.

- Kyllähän kaikki ymmärtävät, että keskustelun tuoksinassa sana lähtee joskus hallusta. Kyllähän anteeksipyyntö jossain muodossa saatiin, mutta keskustelu jätti aika oudon kuvan Kiviniemen persoonasta.

Grönlund kuitenkin arvioi, että Kiviniemen valinta puolueen vaalivankkurien vetäjäksi on ollut oikea. Grönlund muistuttaa, että keskustan uudistettu johto on suuri syy siihen, miksi vaalirahakohussa ryvettynyt puolue on onnistunut pysäyttämään kannatuksensa luisun.

- Kiviniemen henkilökohtainen kannatus on perustunut siihen, että suomalainen yhteiskunta on perinteisesti korostanut vaatimattomuutta ja sitä, etteivät kärkipoliitikot ole kovin räiskyviä persoonia. Esimerkiksi Jutta Urpilaista on arvosteltu siitä, että hän on kovin kärkäs ja jopa aggressiivinen politiikassaan. Hieman Kiviniemen tulisi imagoaan tästä huolimatta kirkastaa, sillä hän ei varsinaisesti ole suuria kansanjoukkoja villitsevä hahmo, Grönlund päättää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.