Mainos

Asiantuntija keskittäisi kirurgian muutamiin sairaaloihin

Professori Martti Kekomäki keskittäisi kirurgian sairaaloihin, joissa tehdään paljon leikkauksia. Näin voitaisiin hänen mielestään leikata enemmän, tehokkaammin ja turvallisemmin.

– On eri asia, tehdäänkö sairaalassa joitain leikkauksia vuodessa viisi vai viisikymmentä. Jos leikkauksia tehdään harvoin, riskit ovat suuremmat ja virheet todennäköisempiä, sanoo Kekomäki.

Hän saa tänä vuonna Pohjolan ja Suomi-yhtiön 20 000 euron lääketieteen palkinnon.

Kekomäki palkitaan työstään terveydenhuollon johtamisen ja terveystaloustieteen periaatteiden edistäjänä. Hän on ollut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri ja Helsingin yliopiston terveyden- ja sairaanhoidon hallinnon professori.

Leikkauksen jälkeenkin riskiaikaa

Kirurgian keskittämissäännöstä voi Kekomäen mukaan kuitenkin olla poikkeuksia. Hyvänä esimerkkinä Kekomäki pitää pientä Porvoon sairaalaa, jossa anestesiavalmistelu hoidetaan leikkaussalin ulkopuolella ja kotiuttamiseen pyritään mahdollisimman nopeasti.

– Leikkauksen jälkeen potilas on aktiivinen kuntoutuja, jolla on oma tahto parantua. Varsinkin iäkkäiltä vuoteeseen jääviltä ihmisiltä häviää lihasmassaa monen prosentin vuorokausivauhtia, mikä pitkittyessään voi vaarantaa jopa leikkaustuloksen, katsoo Kekomäki.

"Hallitusohjelmaa tehty pakkomielteen vallassa"

Kekomäki kummastelee myös kuntauudistuksen nivomista sosiaali- ja terveysuudistukseen. Hän epäilee, että hallitusohjelma on tehty sellaisen pakkomielteen vallassa, ettei palveluja voisi tarjota muu kuin kunta.

Terveydenhuollon rahoituksessa Kekomäki kannattaa yhden kanavan rahoitusmallia, joka kattaisi käytännössä kaikki sairauden ja sen hoidon synnyttämät kustannukset. Yksityispuolen terveyspalveluita ihmiset voisivat ostaa omalla rahallaan.

– Järjestelmää rakennettaessa alueellisen tasa-arvon tavoitteesta ei saa lipsua, korostaa Kekomäki.

Hänen mielestään terveydenhuollon rahat eivät saa joutua markkinoiden hallintaan.

Palvelusopimuksia koskeva riitely kuormittaa jo nyt oikeuslaitostamme. Hoito pitää mitoittaa potilaan tarpeen mukaan, ei tulojen, asuinpaikan tai koulutustason mukaan. Ihmisiä ei saa myöskään jakaa vuohiin ja lampaisiin. Ikäihmistenkin tulee voida tuntea itsensä täysiarvoisiksi kansalaisiksi.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.