Mainos

Asiantuntija: Kesän rajuilmat ihmisen aiheuttamia

Yhdysvaltain sää- ja valtamerentutkimusviraston (NOAA) mukaan tämän kesän poikkeuksellisen rajut sääilmiöt selittyvät pitkälti ilmastonmuutoksella.

Vuosi 2010 on tähän mennessä ollut mittaushistorian kaikkien aikojen lämpimin.

Poikkeukselliset sääilmiöt koettelevat tällä hetkellä esimerkiksi Pakistania, missä tulvat ovat vaikuttaneet jopa 14 miljoonan ihmisen elämään. Katastrofia on kuvailtu pahemmaksi kuin vuoden 2004 tsunamia. Venäjällä puolestaan maastopalot ovat tuhonneet kokonaisia kyliä.

- Kun sääilmiöiden ja vuodenaikojen muutoksia tarkastelee ja yrittää ynnätä kaikki asiat yhteen, niin tullaan siihen tulokseen, että ihmisen vaikutus näihin sääilmiöihin on valtava, Tom Karl Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusvirastosta arvioi.

Suomessa poikkeuksellisista sääilmiöistä on saatu nauttia sekä hyvässä että pahassa. Ennätyshelteet ovat tulleet monelle lomalaiselle mukavana yllätyksenä, mutta viime viikkojen rajut ukkosmyrskyt saivat aikaan myös paljon tuhoa.

- Tällainen säätyyppi tulee tutkimusten mukaan yleistymään, mutta yhden kesän perusteella ei voi vielä puhua ilmastonmuutoksesta, Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.