Asiantuntija: Katso vaaliväittely ilman ääntä

Ihminen harvoin muistaa, mitä ehdokas sanoi. Hän muistaa sen, miten sanottiin.

MTV3:n vaalisivujen blogistin, viestintäjohtaja Jussi Lähteen mukaan kahdeksan presidenttiehdokkaan vaalitentti on kuin nukkekoti, jonka asukkailta yleisö odottaa hyvää keskinäistä käytöstä, mutta samanaikaisesti myös vahvaa luonnetta.

- Kyse on siitä, kuka ottaa itselleen johtajuuden ja tekee avaukset, joihin muiden ehdokkaiden on reagoitava. Se, joka hallitsee keskustelun rytmin, hallitsee myös sisältöä, Lähde sanoo.

Tästä on kyse myös tänään lähetettävässä suorassa MTV3:n Presidenttitentissä. Mutta seuraavaa väitettä ei kannata tulkita liian hätäisesti.

- Katson vaaliväittelyitä usein ilman ääntä, Lähde sanoo.

Hän tarkentaa, että vasta toisella katsomiskerralla.

Kuuntelu ja kiteyttäminen

Lähteen mukaan väittelyn katsominen mykistettynä paljastaa ehdokkaiden kehonkielen, joka muuten jäisi tiedostamatta.

Hänen mukaansa esimerkiksi Sauli Niinistölle asento ja ilme ovat "suuri haaste".

- Hän alkaa pyöritellä silmälaseja kädessään ja katsella korkeuksiin ikään kuin pyytäisi kaikkivaltiaalta kestävyyttä kuunnella itseään tyhmempien ihmisten mielipiteitä, Lähde kuvailee.

Puhesisällössä korostuu tiivistämisen taito. Lähteen mukaan esimerkiksi Eva Biaudet on vielä asiantuntijatehtävissä ollessaan voinut antaa laveita haastatteluita mielipiteistään, mutta ehdokkaana häneltä vaaditaan myös nopeita kiteytyksiä.

"Likaiset hyökkäykset"

Koviakin keinoja vaalikamppailussa on jo käytetty. Lähde puhuu "likaisista hyökkäyksistä".

Esimerkiksi Sari Essayahia on yritetty haastaa Päivi Räsäsen mielipiteiden vuoksi, mutta tulokset ovat jääneet laihoiksi.

Paavo Arhinmäen taktiikkana on ollut kiivas rytmistä poikkeaminen, esimerkiksi hiljattainen yritys nostaa epäselvyyttä Pekka Haaviston Nato-kannasta A-talk-ohjelmassa.

- Arhinmäki yritti purra Haavistoa nilkkaan, mutta päätyi puremaan omaansa.

MTV3:n Presidenttitentti suorana klo 20 alkaen televisiossa ja verkossa.

Lue myös:

    Uusimmat