Mainos

Asiantuntija maksuhäiriöistä: Kansa kuluttaa yli varojensa

Maksuhäiriömerkinnän saaneen ihmisen elämä vaikeutuu monessa arjen tilanteessa.

Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha Pantzarin mukaan merkintä hankaloittaa normaalia kaupankäyntiä, esimerkiksi kännykkäliittymän tai vuokra-asunnon hankkiminen saattaa olla mahdotonta.

– Myös ihan kansantaloudenkin kannalta sillä on vaikutuksensa, Pantzar sanoo.

Maksuhäiriömerkinnät ovat viime vuosina yleistyneet rajusti. Pantzarin mukaan vikaa on sekä kuluttajissa että luotonantajissa, jotka eivät tarkista kenelle luottoa annetaan.

– Tietenkin tässä pitää peräänkuuluttaa monelta osin järjestelmää , esimerkiksi onko meillä sellaisia välineitä, joita voitaisiin ottaa käyttöön. Se saattaisi auttaa sellaisia ihmisiä, joiden elämänhallinta ei ole niin hyvä. Mutta täytyy myös myöntää, että kansa kuluttaa tällä hetkellä paljon enemmän kuin varaa olisi.

Luotonantajille on jo ehdotettu järeämpiä työkaluja: yksi tällainen olisi positiivinen luottorekisteri, jossa olisi tietoja ihmisten luotoista ja taloustilanteesta.

– Se on näyttänyt hyvin toimintansa lähes kaikissa Euroopan maissa, jossa se on käytössä. Täytyy sanoa, että kyllä me olisimme kiinnostuneita kokeilemaan sitä järjestelmää tässäkin maassa.

Pantzarin mielestä tietosuoja ei olisi rekisterissä ongelma, sillä siihen löytyisi hänen mielestään keinot kuten on löytynyt muissakin maissa.

Takuu-Säätiö auttaa taloudelliseen kriisitilanteeseen joutuneita henkilöitä.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.