Asiantuntija: Kannattaako ehkäisevä lääkehoito?

Miljoonat eurot valuvat asiantuntijan mukaan hukkaan kansansairauksia ehkäisevässä lääkityksessä.

Dosentti Teppo Järvinen Tampereen yliopistosta arvioi, että muun muassa tyypin 2 diabetesta, kohonnutta verenpainetta ja osteoporoosia ehkäistään lääkkeillä, vaikka näyttö lääkkeiden vaikuttavuudesta puuttuu.

- Jos yhden lonkkamurtuman ehkäisemiseen joudutaan käyttämään 200 000 euroa yhteiskunnan panoksia, meillä ei ole kansantaloudellisesta näkökulmasta yksinkertaisesti siihen varaa, vaikka se inhimillisesti ajatellen olisikin hienoa. Murtumahoito itsessään maksaa 10 000-20 000 euroa. Tämä on se kustannustehokkuus tai -tehottomuus, joka suurimmalla osalla meidän kansantautien ehkäisyhoidoista on tällä hetkellä, Järvinen toteaa.

Mistä riskitekijät johtuvat?

Teppo Järvisen mielestä yhteiskunnan päättäjien pitäisi miettiä myös sitä, kannattaako kaikkia tauteja ehkäistä nimenomaan lääkehoidolla.

- Meidän pitäisi mennä ajassa taaksepäin ja miettiä mistä riskitekijät kuten esimerkiksi kohonnut verenpaine tai kohonnut verensokeripitoisuus johtuvat.

- Ovatko kohonneet verenpaineet ja verensokeripitoisuudet yhteiskunnallisia asioita, joihin pitäisi puuttua sillä että ihmiset söisivät oikein, liikkuisivat enemmän eivätkä polttaisi tupakkaa? Onko tämän massiivisen järjestelmän rakentaminen sen väärti, että ensin mittaamme ihmisiltä näitä suureita ja sitten hoidamme niitä lääkkeillä?

Suurimpien kansansairauksien lääkityksiin käytettiin viime vuonna Suomessa noin 500 miljoonaa euroa. Suurin osa summasta käytettiin ehkäisevään lääkitykseen potilaille, joiden sairastumisriskiä pidettiin suurena.

Dosentti Teppo Järvinen kritisoi kustannusvaikuttavuuden puutetta huomenna ilmestyvän Lääkärilehden pääkirjoituksessa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat