Mainos

Asiantuntija: Kaapattu virolaispoliisi meni ansaan

Venäläinen asiantuntija sanoo kaapatun virolaisen suojelupoliisin työntekijän Eston Kohverin menneen FSB:n rakentamaan ansaan.

Postimees pääsi viime viikon lopulla tutkimaan Eston Kohveria vastaan esitettyjä syytteitä. Asiakirjojen mukaan Kohveria syytetään värväämisestä. Lehti muistuttaa, että sen haltuunsa saamat dokumentit ovat Venäjän federaation turvallisuuspalvelun FSB:n versio tapahtumista.

Suuri kysymys kaapatun tai vangitun virolaispoliisin tapauksessa on se, mitä hän teki Pihkovan ympäristössä, hyvin lähellä Venäjän rajaa.

Kohver siepattiin syyskuun alussa Viron ja Venäjän väliseltä rajalta, kun hän oli Viron turvallisuuspoliisin Kapon mukaan tutkimassa rajat ylittävää rikollisuutta ja korruptiota tullissa. Venäjän mukaan Kohver oli Venäjän puolella rajaa.

Postimeehen mukaan venäläisdokumentit antavat ymmärtää, että Kohver oli tavannut FSB:n paikallisen työntekijän useita kertoja, ja esimerkiksi ostanut tältä tietoja Pihkovan alueella FSB:n kanssa salaa yhteistyötä tekevistä.

Meni ansaan


Venäläisen asiantuntijan Andrei Soldatovin arvion mukaan Kohver yritti värvätä FSB:n työntekijää, jotta yhteistyö tämän kanssa jatkuisi. Soldatov perustaa arvionsa myös FSB:n lähteisiin ja materialiin.

Postimeehen haastatteleman Soldatovin mukaan FSB:n työntekijä kertoi Kohverin yrityksistä omalle esimiehelleen. FSB laati tietojen perusteella Kohverille ansan, johon tämä lankesi. Nyt virolaista syytetään siis vakoilusta ja värväämisestä.

Postimeehen haastattelema entinen KGB:n kenraali ihmettelee koko tapausta ja varsinkin omaa työnantajaansa seuranneen FSB:n toimia.

Aleksei Kondaurov sanoo lehdelle, ettei näe Kohverin sieppauksessa nykymaailmassa mitään poliittista järkeä. Kenraalin mukaan ei ole hyvä asia kasvattaa enää jännitteitä Venäjän ja EU:n välillä.

– Tavallisia virolaisia tällaisella voi kyllä pelotella. Teko on kuitenkin lapsellinen ja katupoikamainen. Tuskin siihen tuli käskyä Kremlistä.

Eston Kohveria pidetään Lefortovon vankilassa. Viron viranomaiset eivät ole saaneet tavata häntä. Kohver myös kieltäytyi Viron hänelle nimittämistä asianajajista. Esimerkiksi Viron ulkoministeriön edustajien mukaan päätös ei ollut vapaasta tahdosta tehty. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.