Mainos

Asiantuntija: Jos hallitusneuvotteluissa epäonnistutaan, edessä uudet vaalit Ruotsissa

Ruotsin valtiopäivävaalit voittaneella porvariallianssilla on edessään vaikeat hallitusneuvottelut.

Enemmistöasemansa menettänyt allianssi pyrkii avaamaan neuvottelut ympäristöpuolueen kanssa mahdollisesta puolueliittoutumat ylittävästä yhteistyöstä. Neuvotteluista ennakoidaan vaikeita, koska ympäristöpuolue on arvostellut kovin sanoin allianssin ympäristöpolitiikkaa.

MTV3:n vaaliasiantuntija, Åbo Akademin tutkimusjohtaja Kimmo Grönlund arvioi, että ympäristöpuolueella on Ruotsissa nyt hyvä asema.

- Se voi asettaa aika paljonkin tällaisia reunaehtoja hallituspolitiikalle eli pieni puolue voisi sitä kautta hyödyntää asemaansa.

Hallituksen muodostaminen vaatii nöyrää asennetta

Hallituksen muodostamiseksi sekä kokoomukselta, keskustalta, kansanpuolueelta että kristillisdemokraateilta vaaditaan nyt nöyrää asennetta Ruotsissa.

- Vaaliyönä julistettua vaalivoittoa kannattaa ottaa hieman takaisin ja lähteä nöyrällä asenteella lähestymään ympäristöpuolue vihreitä. Sitä kautta Ruotsin politiikkaan voitaisiin saada muutoksia.

Grönlund sanoo myös, että mikäli hallitusneuvotteluissa Ruotsissa ei onnistuta, olemassa on uusien vaalien vaara.

- En kuitenkaan usko, että mikään näistä vanhoista puolueista haluaisi sitä. Uudet vaalit voisivat esimerkiksi houkutella uusia äänestäjiä antamaan protestiääniä ruotsidemokraateille, Grönlund maalailee.

Porvarit saivat 49 prosenttia valtiopäivävaalien äänistä, kun opposition punavihreät joutuivat tyytymään runsaaseen 43 prosenttiin.

(MTV3)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.