Asiantuntija: Jopa 20 000 ihmistä voi sairastua Ebolaan

Joidenkin arvioiden mukaan jopa 20 000 ihmistä voi sairastua Ebolaan ennen kuin tauti saadaan kuriin. SPR:n kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi uskoo, että kauhistuttava arvio voi hyvinkin toteutua.

– Sairastuneiden määrä on noussut aivan eksponentiaalisesti. Ennen kuin saadaan paikallisille ihmisille lisää tietoa ja lisää klinikoita, niin Ebola-tartunnan saaneiden määrä tulee nousemaan vielä huomattavasti. En usko, että 20 000 sairastunutta on mahdoton toteutua, Löövi sanoi MTV Uutislivessä.

Yhdysvallat aikoo ilmoittaa tänään uudesta ja merkittävästä lisäavustaan Länsi-Afrikan Ebola-alueille. Maa lähettää Liberiaan, Sierra Leoneen ja Guineaan 3000 sotilashenkilökuntaan kuuluvaa aloittamaan valtavan terveydenhuoltokoulutuksen ja hygieniaohjelman Ebolan kukistamiseksi. Lisäksi Yhdysvallat aikoo perustaa 17 hoitopaikkaa, kouluttaa tuhansittain terveydenhuollon työntekijöitä ja perustaa sotilaskeskuksen ohjaamaan toimintaa.  

Löövin mukaan tämä ei kuitenkaan riitä pysäyttämään tappavaa tautia.

– Ebola saadaan kuriin sillä, että paikallista hoitohenkilökuntaa on riittävästi. Yhdysvaltojen tarkoitus on kouluttaa paikallisia, ei niinkään hoitohenkilökuntaa, vaan vapaaehtoisia, jotka voivat avustaa ja kertoa (muille paikallisille), miten Ebola-virus tarttuu ja miten sen voi välttää. Kansanvalistustyön lisääminen on todella arvokasta.

Suojapuvussa voi työskennellä vain 45 minuuttia

Sekä paikallisen että kansainvälisen hoitohenkilöstön saaminen on kuitenkin osoittautunut vaikeaksi.

– Silloin kun epidemia alkoi ja paikallista hoitohenkilökuntaakin kuoli, koska heiltä puuttuivat suojavarusteet, tapahtui suorastaan joukkopako jostain hoitopaikoista. Paikallista hoitohenkilökuntaa lähti maaseudun pienistä sairaaloista pelätessään, että tauti tarttuu, Löövi kertoo.

– Kansainvälisesti on ollut melkoinen haaste saada ihmiset töihin Ebola-alueille, koska jokainen hoitoalan työntekijä on siellä kauhean paineen alla. Työ on myös fyysisesti raskasta, sillä suojapuvussa voi työskennellä noin kolme varttia ja sitten pitää levätä.

Hän muistuttaakin, että Ebolasta ja ennen kaikkea sen tarttuvuudesta on saatu väärä kuva.

– Ebola on tarttuessaan todella vaarallinen tauti, mutta sen tarttuminen on hyvin vaikeaa. Koska meidän ammattilaisemme käyttävät oikeita hoitotapoja, työskentelytavat ovat tarkkaan harkittuja ja suojapuvut on hyvin tehty, niin tarttumisen riski on silloin hyvin pieni.

Lue myös:

    Uusimmat