Mainos

Asiantuntija: Järjestelykeskus oli "scifiä" – "Kukaan ei uskonut, että sitä tarvitaan"

Torniossa huomenna käynnistettävä järjestelykeskus pohjautuu jo parikymmentä vuotta sitten aloitettuihin suunnitelmiin, paljastaa rajaturvallisuusasiantuntija Ilkka Herranen Rajavartiolaitoksesta.

Laki kansainvälistä suojelua hakevan vastaanotosta sekä ihmiskaupan uhrin tunnistamisesta ja auttamisesta 17.6.2011/746 

12 §

Vastaanotto laajamittaisen maahantulon yhteydessä

Jos Suomeen tulee niin suuri määrä ulkomaalaislain 109 tai 133 §:ssä tarkoitettuja ulkomaalaisia, ettei heitä voida sijoittaa vastaanottokeskuksiin tai maahantulon edellytysten selvittäminen ja maahantulijoiden rekisteröinti tavallisessa menettelyssä ei ole mahdollista, vastaanottopalvelut järjestää järjestelykeskus. Majoitus järjestelykeskuksessa on tarkoitettu lyhytaikaiseksi. Majoittuvalle annetaan hyödykkeitä välttämätöntä toimeentuloa varten.

Sisäasiainministeriö voi määrätä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen sopimaan varautumissuunnitelman laatimisesta kunnan kanssa vastaanoton järjestämiseksi laajamittaisen maahantulon yhteydessä. Varautumissuunnitelma laaditaan aiesopimuksen muotoon.

Varautumissuunnitelman tehneisiin kuntiin tai kuntiin, joihin maahan tulleiden ulkomaalaisten sijoittaminen olosuhteet huomioon ottaen on muutoin perusteltua, on perustettava tarpeellinen määrä järjestely- ja vastaanottokeskuksia. Valtioneuvoston asetuksella säädetään tarvittaessa, mitä kuntia tässä momentissa säädetty velvollisuus koskee. Keskusten perustamisesta ja ylläpidosta on tehtävä Maahanmuuttoviraston kanssa 10 §:ssä tarkoitettu sopimus.

Ulkomaalaislaki 30.4.2004/301

 133 § (17.6.2011/749)

Maahantulijoiden rekisteröinti laajamittaisessa maahantulossa

Jos maahantulijoiden määrä on poikkeuksellisesti niin suuri, ettei maahantulon edellytysten selvittäminen ja maahantulijoiden rekisteröinti tavallisessa menettelyssä ole mahdollista, valtioneuvosto voi yleisistunnossa päättää, että maahantulijat, joiden maahantulon edellytykset ovat epäselvät tai joiden henkilöllisyys on epäselvä, voidaan rekisteröintiä varten toimittaa kansainvälistä suojelua hakevan vastaanotosta annetun lain 3 §:ssä tarkoitettuun järjestelykeskukseen.

Valtioneuvoston päätös tehdään määräajaksi, enintään kuitenkin kolmeksi kuukaudeksi.

Poliisi tai rajatarkastusviranomainen taikka niiden valvonnassa sisäasiainministeriön tehtävään määräämä virkamies saa rekisteröinnin yhteydessä ottaa maahantulijasta 131 §:n 1 momentissa tarkoitetut henkilötuntomerkit. Maahantulija on rekisteröinnin ajan velvollinen oleskelemaan järjestelykeskuksessa, jollei hänen terveydentilaansa liittyvä tai muu tärkeä henkilökohtainen syy muuta edellytä.

Rekisteröinti on suoritettava viipymättä.

– Suunnitelma on osa lain vaatimaa laajamittaisen maahantulon suunnitelmaa, joka pohjautui aikoinaan siihen, että Venäjältä esimerkiksi Pietarista tulisi meille ydinvoimalaonnettomuuden seurauksena tuhansittain ihmisiä, kertoo Herranen.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan ajateltiin, että ihmisiä lähtisi säteilyn pelossa liikkeelle kenties kymmeniä tuhansia.

– Ei meistä kukaan uskonut, että järjestelykeskusta koskaan tarvitaan Suomessa. Toiminnasta vastaa Maahanmuuttovirasto ja poliisi avustaa, sanoo Kolehmainen.

Herrasen mukaan suunnitelmat tuntuivat silloin uskomattomilta.

– Se tuntui ihan "scifiltä". Hyvä, että suunnitelmat on nyt olemassa. Niitä on päivitetty koko ajan, toteaa Herranen.

Herrasen mukaan Tornion järjestelykeskuksen suunnitelmat pohjautuvat olemassa olevaan lakiin, jossa on varaudutaan laajamittaiseen maahantuloon.

Herrasen mukaan käyttöönotettava malli pohjautuu ulkomaalaislakiin.

Laki antaa virkamiehelle oikeuden maahantulijoiden nopeaan rekisteröintiin.

"Odotamme, miten järjestelykeskus vaikuttaa"


– Torniossa poliisi ja rajavartiolaitos ovat yksissä tuumin tehostamassa rajavalvontaa. Niillä toimenpiteillä saadaan tilanne hallintaan. Tällä hetkellähän se ei ole ollut hallinnassa. Sieltä on ihmisiä virrannut ympäri maata.

– Nyt sinne perustetaan järjestelykeskus ja kaikkia maahantulijoilta edellytetään kulkemaan sen järjestelykeskuksen kautta rekisteröitymässä. Sen jälkeen osoitamme heille jatkomajoituspaikan, kertoo Herranen.

Herrasen mukaan Saksan käyttöön ottama rajavalvonnan tiukentaminen on vaikuttanut turvapaikanhakijoiden käyttäytymiseen.

– Rajavalvonnan tiukentaminen on saanut turvapaikanhakijat hakeutumaan muualle. Odotamme mielenkiinnolla, miten järjestelykeskuksen perustaminen vaikuttaa Torniossa turvapaikanhakijoiden käyttäymiseen. Se jää nähtäväksi, toteaa Herranen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.